Felhőszakadás mosta el Orosházát

Légzuhatag mért csapást Orosháza-Gyopárosfürdőre.

2023. július 2., 18:37

Szerző:

Az egyik legnagyobb vihar Orosháza-Gyopárosfürdőt csípte el, ahol egy nedves légzuhatag, meteorológiai szakszóval downburst okozott rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadékot és viharos erejű szelet. „Mi, itt Orosházán nem ezt vártuk, vízszintesen esett percekig, akkora szél volt, hogy kidöntötte a fűzfánkat, a szomszéd háza átázott... Akkora volt a víz ereje, hogy az ereszcsatornánknak a végét kinyomta. A kertünk teljesen víz alá került...” – számolt be Kovács Erika az Időképnek. Rövid idő leforgása alatt közel 30 mm csapadék zúdult le.

A vihar fákat csavart ki, a víz elárasztotta a kerteket, beömlött a pincékbe. A tűzoltók a megye több településén folyamatosan dolgoznak, Orosháza elmosásáról több videofelvétel is készült. Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók a Békés vármegye több településén a vasárnap délután átvonuló, széllel kísért felhőszakadás okozta károk helyreállításán. A legtöbb riasztást (15-öt) a tűzoltók Orosházáról kapták, ahol sok fa is rádőlt az úttestre, az egyik utcában egy körülbelül 70 centiméter átmérőjű platán zuhant az útra. A hatalmas szél két helyen villanyoszlopot is kidöntött, máshol a hirtelen lezúduló víz okozott károkat, valahol betört egy pincébe is – írja a HVG.

(Kiemelet képünk illusztráció. Fotó: Ben Wicks / Unsplash.com)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.