Fekete-Győr András: Megtámadjuk a Fidesz homofób népszavazását!

Véleményük szerint a népszavazás több ponton is alkotmányellenes.

2021. augusztus 17., 12:10

Szerző:

Jogi úton támadja meg a kormány nemrégiben bejelentett népszavazását a Momentum Mozgalom – jelentette be Fekete-Győr András, a párt elnöke kedden Facebook-oldalán. Érvelésük szerint ugyanis a népszavazást – a demokratikus rendszer egyik fontos kellékét – a gyűlöletpolitika kommunikációs eszközévé silányította a Fidesz.

„Orbán Viktor gyűlöletkeltő népszavazásának kérdései jogilag sem állják meg a helyüket, és emberileg is elfogadhatatlanok.” Ezzel kezdte bejegyzését a miniszterelnök-jelölt, amelyben három fő pontban összegezte a kormány által gyermekvédelmi népszavazásnak nevezett kezdeményezés törvényellenes voltát. 

A párt állásfoglalása szerint valójában nem is népszavazási kérdésekről van szó, mivel azok nem felelnek meg egy népszavazás követelményeinek. Az embereket ugyanis nem döntésre szólítják fel, csupán „felhatalmazást kérnek a kormány leegyszerűsítő, gyűlöletkeltő politikájához”. Alkotmányellenesnek is nevezték, abból kifolyólag, hogy a beérkező igeneknek vagy nemeknek megfelelő döntésnek az alaptörvény keretei között megvalósíthatónak kell legyen.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az egyik kérdés esetén például az igenek győznének, akkor a gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni, ami nyilvánvalóan alkotmányellenes. Végül az egyértelműség jogi követelményére hivatkoztak, mivel nincs lefektetve, hogy egy érvényes szavazás esetén milyen jogalkotással lehetne annak eleget tenni.

Fekete-Győr András hozzátette, a legnagyobb probléma természetesen nem a jognak való megfelelés, hanem a kormány kisebbségek ellen irányuló, gyűlöletkeltő kommunikációja. A pártelnök ennek megfelelően a következőkre szólította fel a kormányt: „Ha valóban fontos nekik a felnövekvő generáció sorsa, hagyják a szakembereket dolgozni és az értelmetlen kommunikációs fogásaikkal ne taszítsanak gyerekeket kirekesztettségbe”.

(Kiemelt kép: Fekete-Győr András, a párt elnöke beszédet mond a Momentum Mozgalom Magyarország felébred című ünnepi rendezvényén a belvárosi Szabadság téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján, 2017. október 23-án. Fotó: Mónus Márton/ MTI)