Farkasházy Tivadar: semmi közöm Ujhelyi István új Szárszójához

Korábban Ujhelyi István független politikus a Farkasházy-féle szárszói találkozók felújítását hirdette meg, és azt írta, Farkasházy, az eredeti házigazda is egyetértett az ötlettel. Most Farkasházy közölte, a SzázSzó nevű eseményhez neki valójában nincs köze.

2023. szeptember 2., 16:53

Szerző:

Publicisztikát tett közzé a Népszava szombati számában Farkasházy Tivadar humorista és volt közíró, amelyben részben cáfolja Ujhelyi István EP-képviselő korábbi szavait, amelyek szerint áldásával szervezi meg a politikus a régi szárszói találkozók után a Margitszigeten SzázSzó nevű ellenzéki fórumát. A cikkben Farkasházy azt írja:

„Meglepődve értesültem egy barátomtól, hogy Újrakezdjük a balatonszárszói találkozót! címmel Ujhelyi Istvánnal és Horgas Péterrel meghívtam szeptember 9-ére a Margitszigetre sokakkal együtt, ahol a SzázSzó találkozón jelképesen átadom a stafétát. (...) Ez persze nem lenne probléma, ha a tudtom nélkül általam is jegyzett meghívóban nem áll három olyan állítás, amely enyhén szólva nem felel meg a valóságnak, mert: 

1. Nem kezdem velük újra Szárszót. 2. Nem adok át stafétát. 3. Nem hívtam meg rá senkit.”

Farkasházy mindehhez hozzátette, Horgas Pétert nem is ismeri személyesen, sőt, véleménye szerint az ellenzéknek jelenleg nem is Orbán a fő ellenfele, hanem saját maga. „Amíg ebben nem tesznek rendet ahelyett, hogy a Tranzitra és Tusványosra járkálnak fügefalevélként, megette a fene az egészet. Adja az ég, hogy e találkozó jól sikerüljön.”

Szavaira Ujhelyi közleményben reagált, ő továbbra is állítja, az esemény minden kis részletében egyetértettek Farkasházyval, akivel ő mindenről egyeztetett is, szerinte a humorista cikke most váratlan fordulat volt:

"Egyszer majd megtudjuk, hogy kik és miért kavartak a háttérben; kinek áll érdekében ellehetetleníteni ezt a kezdeményezést. Egy nagy csalódással és ezzel együtt egy komoly tapasztalattal lettem gazdagabb a mai napon. Igaza van Teddynek: hogy akarunk mi rendszerváltoztatást, ha mi magunk belül ilyen állapotban vagyunk."

Farkasházy Tivadar, a második világháború alatti, szárszói antifasiszta találkozók emlékét megidézve 1993-ban, az ötvenedik évfordulón saját nyaralója kertjében szervezte meg először a szárszói találkozókat, amelyek a korabeli SZDSZ és Fidesz politikusainak, értelmiségi holdudvarának találkozóhelye lett.

A Fidesz és Orbán Viktor 1993 után, amikor Orbánt több liberális értelmiségi is megbírálta, később elmaradt a vendégek sorából. ugyanakkor 1994 után az MSZP politikusai és szimpatizáns értelmisége a találkozókon megjelent. Az SZDSZ megszűnése és az MSZP összezsugorodása után a szárszói találkozók sokat vesztettek közéleti jelentőségükből, az utolsót Farkasházy 2016-ban szervezte meg.

(Kiemelt kép: Farkasházy Tivadar. Fotó: Wikimedia Commons)