Fantasztikus ajándék az államtól: több ugyan nem lesz, de korábban érkezik a decemberi nyugdíj

2018. december 3., 14:04

Szerző:

Hétfőn megérkeznek az átutalással folyósított decemberi nyugdíjak a bankszámlákra, és a posta szintén megkezdi a kézbesítést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin azt mondta, a biztonságérzetet akarják növelni azzal, hogy az ünnepekre tekintettel az esedékesnél korábban juttatják pénzhez az érintetteket.

Az államtitkár szerint a kormány mindent megtesz, hogy a nyugdíjasok is biztonságban érezhessék magukat. Ezért kötöttek velük 2010-ben megállapodást, amelyben megígérték, hogy a juttatásuk megőrzi a vásárlóértékét. Ezt nem csupán betartották, de túl is teljesítették: a nyugdíjak reálértéke több mint 10 százalékkal nőtt, nominálisan 30 százalékkal lett magasabb az összegük – állította.

Januárban nyugdíjemelést hajtottak végre, húsvét előtt 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt adtak az időseknek, továbbá a jó gazdasági teljesítménynek köszönhetően novemberben 2,5 millió embernek fizettek nyugdíjprémiumot, másfélszer annyit, mint tavaly: idén legfeljebb 18 ezer forintot – sorolta Novák Katalin a 2018-as intézkedéseket. Azt már nem tette hozzá, hogy a január 1-től érvényes nyugdíjemelés mindössze 3 százalék volt, októberben pedig már 3,8 százaléknál járt az infláció. Az Erzsébet-utalvány meg véletlenül éppen a választás előtt érkezett, idén karácsonykor nem kapnak ilyet a nyugdíjasok.