Falus Ferenc: Készüljünk rá, hogy a gyerek haza fogja vinni a vírust

A volt tiszti főorvos szerint el se kellett volna kezdődnie a jelenléti oktatásnak. Azt is elárulta, hogyan készülhetett volna a kormány felelősen az iskolanyitásra.

2021. szeptember 3., 10:33

Szerző:

A szakértők szerint nyakunkon a koronavírus-járvány negyedik hulláma, hiszen az eddigi legerőszakosabb mutáns, a delta variáns már bőven megjelent Magyarországon is. Az iskolákban azonban szeptember 1-én elkezdődött az oktatás, méghozzá hagyományos módon, a tanárok és a diákok személyes jelenlétével. A vélemények megoszlanak arról, hogy ez helyes-e, vagy sem, mást gondolnak a szülők, tanárok, diákok és a szakértők is. Mi most Falus Ferenc volt tiszti főorvost kérdeztük meg telefonon, mi a véleménye a kialakult helyzetről.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szülők és a tanárok nagy része arra számít, hogy a szeptember 1-én meginduló jelenléti oktatás csupán ideiglenes állapot lesz, és akár már hetek múlva átállhatnak az iskolák a hibrid, vagy az abszolút digitális rendszerre. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás viszont korábban a 168-nak adott interjújában kiemelte, hiába jelent kockázatot a jelenléti oktatás, az online oktatásra egyszerűen nincs felkészülve a magyar iskolarendszer. Legfőbb problémaként a technológiai hiányosságokat, a tanárok nem megfelelő felkészítését és a különböző tantárgyakra vonatkozó megoldások elmaradását említette. A probléma tehát kettős, mert míg a tanárok tartanak az online rendszertől, és nem szívesen vennék újra nyakukba az ezzel járó pluszterheket, addig a szakértők a jelenléti oktatás kockázataira figyelmeztetnek. 

A pedagógusok átoltottsága 85 százalék körül alakul, míg a diákok közül csaknem 190 ezren éltek nyáron az oltás lehetőségével György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára és az országos oltási munkacsoport vezetőjének állítása szerint. A szeptember eleji oltási kampányban az adatok szerint további 50 ezer diák vesz részt, ez azonban sokan még mindig nem tartják elégnek ahhoz, hogy a fertőzési veszély szempontjából biztonságosnak tekinthessük az osztálytermeket. Falus Ferenc volt tiszti főorvos szerint a legfőbb gond, hogy a kormány nem kezdte el időben az oltási kampányt. 

„Az oltás után legalább két hét kell a védettséghez, úgyhogy akiket most oltanak, azoknak még legalább ennyi ideig nem kéne megjelenniük az iskolákban”

– mondta a 168-nak. Hozzátette, mostanra már a második oltást kellene szervezni, és még azután is két hét a megfelelő védettségi kialakulása. Úgy látja, csak elhatározás kérdése lett volna, hogy a kormány felelősségteljesen szervezze meg a diákok oltási kampányát, és ha így történt volna, máris kevesebb kockázatot jelentene a jelenléti oktatás. Példaként Németországot említette, ahol az iskolákban szeptemberre bevezették a kötelező maszkviselést, illetve hetente kétszer mindenkit kötelezően tesztelnek.

Interjú Falus Ferenccel, a baloldali pártok közös főpolgár
Falus Ferenc, egykori tiszti főorvos Budapesten 2014. szeptember 8-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI
„Én szeptemberben még nem kezdtem volna el az iskolát, előtte beoltottam volna mindenkit. Készüljünk rá, hogy ha megbetegszenek, ha nem, a gyerekek haza fogják vinni a vírust”

– jelentette ki. Szerinte nagyon nem jó, hogy a különböző vírusközösségekből érkező emberek most hirtelen egy közösségbe kezdenek járni. Azt is megjegyezte, a delta variáns a koronavírus egy kifejezetten agresszív változata, és az adatok alapján 2200-2400 megbetegedett gyermekből legalább egy intenzív osztályra kerül. Falus Ferenc tart attól, hogy a korlátozásoktól mentes iskolakezdés hatására berobbanhat a fertőzésszám emelkedése, pláne ha a tavalyi forgatókönyv ismétlődik meg, ugyanis a járványhelyzet pontosan ott tart, mint tavaly októberben.

Láthatjuk tehát, hogy az iskolakezdés a járvány negyedik hullámának kapujában megosztó téma, járványügyi korlátozásról azonban egyelőre nincs szó a kormány oldaláról. Ez persze bármikor változhat, hiszen ahogy arról korábban beszámoltunk, információink szerint a felsőoktatási vezetők körében tartott megbeszélésen a kormányzat már azt kommunikálta: október 15. lehet a negyedik hullám első olyan napja, amelyen valamilyen korlátozó intézkedést vezetnek be. A kérdés most inkább az, a szeptemberi jelenléti oktatás milyen mértékben befolyásolja majd a járvány alakulását a közeljövőben.

(Kiemelt kép: Diákok érkeznek a Városligeti Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába, 2021. szeptember 1-jén, az iskolakezdés napján. Fotó: Dimény András / 168.hu)