Bárányhimlőszerűen terjed a delta variáns

Oltatlanok között söpör végig a járvány.

2021. augusztus 31., 09:07

Szerző:

Magyarországra is megérkezett a koronavírus-járvány negyedik hulláma.  A teszteken belül a pozitívak aránya még mindig elég alacsony, de mostanra elérte a két százalékot, a delta variáns bárányhimlőszerűen terjed. A kétdózisos oltottsági arányunk nemzetközi összevetésben nem rossz, egybeesik az uniós átlaggal. Más országok adataiból látszik, hogy a fertőzés sokkal inkább terjed az oltatlanok körében, akik nagyobb eséllyel betegednek meg súlyosan, kerülnek kórházba, és halnak meg - számol be róla a 444.hu kedden.

„Az oltás életet ment, és csak az oltás ment életet. A maszk meg az elszeparálódás nem fog segíteni. Most már pontosan tudjuk, van mögöttünk több mint egyéves tapasztalat, hogy védelmet, az élet megmentését csak az oltások tudják megadni a számunkra” - mondta Orbán Viktor augusztus 22-én a Kossuth rádióban. A kormányfő elmondta, az oltás a legjobb védekezési eszköz, és nem gondolja, hogy a maszkviselés lenne a leghatékonyabb.

„Ezt szeretnénk elkerülni, mert a maszkviselés nem fog segíteni. Tehát ami segít, az az oltás. Amikor maszkviselés volt, megpróbáltuk elszigetelni a fertőzött embereket, annak a hatékonysága csekély volt, az oltásnak a hatékonysága pedig elsöprő erejű, ezért nem érdemes a kevésbé hatékony módszerrel próbálkozni, a jó módszert kell követnünk, ez pedig az oltás.” Ugyanakkor a maszkviseléssel t zsúfoltságban, zárt, rosszul szellőző terekben sokat tehetünk a vírus terjedése ellen. A maszkkal akkor is védhetjük a körülöttünk levőket, ha már megkaptuk az oltást. 

Az oltóanyagok között is van különbség. A 444.hu ismerteti azokat a bahreini adatokat, amelyek szerint az oltatlanok kapják el legnagyobb eséllyel a fertőzést, utánuk jönnek a Sinopharmmal, majd a Szputnyikkal, AstraZenecával  és Pfizerrel oltottak. Az FFP2-maszk nagy hatékonysággal szűri az aeroszolokat és cseppeket, amikkel a vírus is terjed. A magyar oltási tempó nagyon lelassult az utóbbi hónapokban, legfeljebb most, a 12-17 évesek oltásával várható némi növekedés. Gulyás Gergely miniszter kijelentette, akkor mérlegelik a maszkviselés előírását, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ javasolja. A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is a maszkviselést szorgalmazza.

 

(Kiemelt kép:  Oltásra várakozó emberek a Rókus kórháznál, 2021. április 30-án, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy mindenki megkaphatja a Pfizer-Biontech gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját. Fotó: Dimény András / 168.hu)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.