Falus András: Iszonyú gyorsan kellene a harmadik oltás az időseknek a negyedik hullám előtt

Az immunológus szerint, ha igaz, hogy a 60 év felettiek 20 százalékánál nem alakult ki védettség a Sinopharm-vakcinától, akkor az egy súlyos szakmai hiba.

2021. július 15., 09:16

Szerző:

Falus András azt nyilatkozta szerdán az ATV-nek, hogy „iszonyú gyorsan” kellene beadni egy harmadik oltást a kínai vakcinával beoltott időseknek, még a negyedik hullám előtt. Az immunológus elmondta, 500 ezer idős ember kapott „nagyon helytelenül” Sinopharm-vakcinát. Hozzátette: a Sinopharm-vakcina gyártói szerinte maguk írták bele a vakcina használati utasításába, hogy 59 éves korig lehet vele oltani.

Falus András szerint, ha igaz, amit a fővárosi antitesttesztek kimutattak, hogy a kínai vakcinával beoltott 60 év felettiek 20 százalékánál nem alakult ki védettség a koronavírussal szemben, akkor az egy súlyos szakmai hibának minősül. Hozzátette: az érintetteknek azonnal újraoltásra lenne szükségük. 

Az immunológus közölte, a delta-variáns hatszor gyorsabban fertőz, mint az eredeti, vuhani változata a vírusnak, a brit variánsnál pedig kétszer gyorsabban terjed. Elmondta, egy izraeli adat szerint a fertőzöttek zöme a 10 és 19 évesek közül kerül ki, ezért is kellene minél előbb harmadik oltást biztosítani a lakosság számára.

(Kiemelt kép: A Fővárosi Önkormányzat által szervezett ingyenes koronavírus-tesztelés a Városháza parkban, 2021. február 18-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)