Falus András: Jöhet a negyedik oltás

Vektorvakcinára nem helyes vektorvakcinát kérni.

2021. december 22., 10:55

Szerző:

A jelenleg rendelkezésre álló vakcinák, úgy tűnik, hogy valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védelmet nyújtanak – mondta az InfoRádiónak Falus András. Az immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is.

Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is.

Falus szerint mindez azonban még korai, mert a harmadik vakcinát is millióknak kell még megkapnia. Hozzátette, hogy amennyiben valaki vektorvakcinát kapott, „a szakma azt mondja, nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni. Mi azt javasoltuk, hogy vektoros után mRNS, esetleg kínai”. A kínaival az a probléma szerinte, hogy idős embereknél nem igazolták, nem is próbálták ki a hatékonyságot.

„Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik”

– részletezte az immunológus professzor. Hozzátette: amennyiben valaki mRNS-vakcinát kapott, ugyanazt érdemes kérni.

„Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát”

– mondta.

(Kiemelt képünk: Falus András biológus, genetikus beszél a Hit és ész című kerekasztal-beszélgetésen a budapesti MOM Kulturális Központban 2012. szeptember 12-én. Fotó: Soós Lajos / MTI)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.