Nem vicc: fagyos hajnal után trópusi éjszaka jöhet még a héten

Az októberi nyárban szombat hajnalban többfelé 20 fok felett maradhatnak a minimumok. 

2023. október 18., 12:26

Szerző:

Sokfelé tapasztalhattunk fagyos reggelt, szinte országszerte fagyott az ősz eddigi leghidegebb éjszakája. Zabarban mínusz 4 fok alá hűlt a levegő.

Csütörtöktől azonban változik a helyzet, megerősödő déli, délnyugati áramlással nagyjából 15-17 fokkal melegebb levegő érkezik Afrika felől a 850 hPa-os főizobárszinten, azaz nagyjából 1500 méteres magasságban. Ez természetesen a talaj közelében, vagyis a kétméteres magasságban mérhető hőmérsékletekre is hatással lesz: megenyhülnek az éjszakák, jelentősen erősödik a nappali felmelegedés – írja az idokep.hu.

Csütörtök hajnalban már csak északkeleten várható gyenge fagy. A péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén már kifejezetten enyhe időt hoz, az ország északkeleti felén lesznek olyan helyek, ahol éjjel emelkedni fog a hőmérséklet. Az északkeleti harmadban 7 és 12, máshol 13 és 19 fok között alakulhatnak a minimumok.

Szombat hajnalban az ország délkeleti felén nagy területen 20 fok körül, kevéssel 20 fok fölött maradhat a legalacsonyabb hőmérséklet. Ennek köszönhetően október 21-ére virradóan többfelé trópusi éjszaka is várható. A szokatlanul magas éjszakai hőmérsékletek alakulásában az egyik kulcsszerepet az erős déli-délnyugati szél játszhatja.

A nappali felmelegedés is drasztikusan emelkedik, pénteken és szombaton nyárias meleg várható.

(Kiemelt kép: októberi napsütés a drezdai Albrechtsberg-kastély parkjában 2022. október 5-én. Fotó: Robert Michael / DPA / AFP)