Ilyen az igazi rezsicsökkentés: éjszaka alig lesz fagy

Hidegcsepp tartja távol az éjszakai fagyokat, így a most virágzó gyümölcsfák is megmenekülhetnek. 

2024. március 6., 14:56

Szerző:

Jó hatással lehet a rezsire az időjárás, ugyanis már kiderült, kisebb területen várható fagy a korábban jelzettnél. Csütörtökre kelet felől egy magassági hidegcsepp húzódik fölénk, amely nedvesebb levegőt hoz magával, így már éjszakától erősen megnövekszik a felhőzet, és bizony ez lesz a szerencse a most virágzó gyümölcsfákra nézve – írja az Időkép

Több felhőre kell számítani, emiatt várhatóan a korábbinál jelzettnél kisebb területen lesz fagy – írta a HungaroMet Zrt. is a Facebook-oldalán szerdán. A friss előrejelzések szerint a Magyarországtól északra lévő anticiklon peremén egy jóval markánsabb, illetve nedvesebb, úgynevezett magassági hidegcsepp jelent meg, emiatt több felhőre és növekvő csapadékhajlamra kell számítani. Szerda estétől megnövekszik a felhőzet, eleinte elszórtan, csütörtökön már több helyen kell esőre, záporesőre számítani. Továbbra is szivárog a hidegebb légtömeg észak, északkelet felől, de a nagyobb nedvesség és a több felhő miatt az éjszakai kisugárzás gátolt lesz, így csökkent a fagyveszélyes területek kiterjedése.

Gyenge fagyot továbbra sem lehet kizárni, de komolyabbra inkább csak a fagyzugokban kell számítani. 

Az Időkép szerint csütörtökön délután is mindössze csak 5-11 fokot mutathatnak majd a hőmérők. Sokfelé szeles, kellemetlen nap vár ránk, többfelé csapadékra is kell számítani: jellemzően eső, záporok formájában, de az Északi-középhegység és a Bakony magasabb csúcsain havas eső, átmenetileg hó is hullhat. Nagy hó nem fog esni, a hegytetők azonban átmenetileg fehér ruhát ölthetnek.

Péntek hajnalban, reggel még marad a sok felhő, ennek köszönhetően az ország nagy részén továbbra sem fog fagyni, viszont a kevésbé felhős északkeleti tájakon -3, -4 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben a felhőzet szakadozik, egyre inkább gomolyos szerkezetűvé válik, így a legtöbb helyen hosszabb-rövidebb ideig már élvezhetjük a napsütést. Kisebb eső, elszórt záporok a Dunántúlon, a Duna mentén és délen még előfordulhatnak. Hétvégétől az előrejelzések szerint melegszik az idő. 

Hidegcsepp, ami megment az éjszakai fagytól?!

A Hidegcsepp, magaslégkörben található, ciklonális forgású, a környezeténél hidegebb légörvény – írja a Süssfelnap. Míg a talaj közelében kevésbé vagy egyáltalán nem mutatható ki ciklonális forgás és nyomási centrum, addig a magasabb légrétegekben (~500 hPa és fölötte) egy jellemzően több 100, de akár 1000 km átmérőjű örvény található. A kisebb méretű örvények esetén inkább a hidegcsepp, míg nagyobb méret esetén a magassági hidegörvény vagy magassági ciklon elnevezésekkel élünk. A feltételektől függően sokféle időjárás társulhat a hidegcseppekhez. A magasban megjelenő hideg levegő labilizáló hatása miatt a nyári félévben gyakran alakulnak ki záporok, zivatarok.

Ezért fáj a feje..

 A frontérzékenyek számára fronthatás nélkül is gyakran jelentkeznek a keringési rendszert terhelő hatások, mellkasi diszkomfortok, szívdobogásérzés, feszültség, a vérnyomás ingadozása. Erősödtek a görcsös panaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Viszont aki teheti még feltétlenül használja ki a szerdai napot, a kedvező kültéri körülményeket. Még viszonylag tiszta a levegő, és élvezhetjük a több órás napsütés és a mozgás kedvező hatásait.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

2024. május 16., 13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.