A magyar hatóságok egyre többször kérik ki a Facebook-adatokat

A Meta nem minden adatkérést teljesít a Facebook-profilokkal kapcsolatban, de a hatóságok gyakran kérik a segítségüket.

2024. június 4., 16:18

Szerző:

A Facebook által tárolt adatok a magyar hatóságok figyelmét már régen felkeltették, és egyre többször szeretnék azokat felhasználni – derült ki a Meta átláthatósági jelentéséből, amelyet a HVG szemlézett.

A nyomozások során rengeteget segíthetnek azok az információk, amelyeket egy-egy Facebook-profil rejt. A közösségi oldalt üzemeltető Meta azonban csak rendkívül indokolt esetben biztosít hozzáférést a hatóságoknak ezekhez, például a bűnügyi nyomozások során. Ám nemcsak a rendőrség, hanem kormányzati szervek is szerettek volna információkhoz jutni ilyen módon.

A Meta ismét közzétette az átláthatósági jelentését a 2023-as évről, amelyből egyértelműen látszik, hogy a magyar állami szervek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a közösségi média felhasználói iránt, és jóval több adatigénylést nyújtanak be, mint a korábbi években.

A Facebook sokféle adatot tárol

Az adatkérés többféle információra is irányulhat. Például egy rendőrségi nyomozás során nagy segítség lehet a nyomozók számára az is, ha kiderül, hogy X időben hol tartózkodott az adott profil tulajdonosa, honnan jelentkezett be, kik az ismerősei, milyen képeket töltött fel, vagy éppen kikkel és milyen tartalmú üzeneteket váltott.

De nemcsak magánszemélyek, hanem csoportok vagy oldalak működéséről is lekérhetőek az információk – bár a Meta ezeket messze nem minden esetben adja ki.

A magyar szervek nemzetközi összehasonlításban is nagyon aktívvá váltak ilyen téren, ugyanis míg 2021-ben csak 1019 megkeresést küldtek a Metának, tavaly már 2116-szor keresték meg a Facebook üzemeltetőjét. Ez jóval magasabb, mint a hasonló számú felhasználóval rendelkező Csehország adatai, ahol 1421 megkeresést hajtottak végre. Ugyanakkor Ausztria 3311 kérvénye még mindig jóval magasabb szám, mint amit a magyar szervek produkáltak.

2680 Facebook-profilról kért információt a magyar kormányzat, de összesen csak 20 olyan eset volt, amikor súlyos bűncselekmény megelőzése volt a cél az adatok megismerésével.

A közösségi médiában tárolt adatokat a legtöbben rendkívül érzékeny információnak tartják, a Facebook, illetve a Meta pedig számos módszerrel igyekszik megóvni ezeket. Éppen ezért nem minden esetben, sőt jelentésük szerint csupán az esetek felében tettek eleget a hatóságok kérésének az elmúlt években – ám az is tény, hogy 2023-ban már elérte a 60%-ot ennek aránya.

A cseh és az osztrák hatóságok ennél sikeresebbek, ugyanis míg az ő esetükben 80%-ban pozitívan bírálják el az adatigénylési kérelmeiket, a magyar megkeresések 40%-át még abban az esetben sem tartotta indokoltnak a Meta, ha azok bűncselekményekhez kapcsolódtak.

(Fotó: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.