A 168 Óra Facebook-oldalát is megfigyelte a rendőrség

Facebook-csoportokat, köztük zártakat is megfigyeltek a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai egy 2015-ös jelentés szerint. Kormányellenes tüntetést szervező és szélsőjobboldali szervezetek tagjaira is kíváncsiak voltak. 

2023. április 17., 16:57

Szerző:

Facebook-csoportokat, köztük zártakat is megfigyeltek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai – írja a Blikk a birtokába került 2015-ös jelentésekre hivatkozva. Mint írják: az ilyen jellegű információgyűjtés nem törvényellenes, azonban arra utal, hogy a rendőrség meglehetősen komolyan vette a kormányellenes közösségi csoportokat. A megfigyelés alapján szerzett információk alapján az NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Csúcstechnológiai Bűnözés Elleni Osztályának munkatársai végeztek kockázatelemzést. 

Az NNI a 168 Óra Facebook-oldaláról is készített jelentést. 

A Miniszterelnököt bíráló 42 és Ezennel felmondok Orbán Viktornak!Szégyellem, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke Facebook csoportok egyik tagjáról az írja a jelentés, hogy „a Facebook oldalát hír- és videó megosztásra, valamint az ismerősökkel való kapcsolattartásra használja.” Sőt van egy több ezer kedvelővel rendelkező oldala is, ahol „politikai döntéseket bíráló hozzászólásokat jelentet meg, továbbá a 42 közösséggel kapcsolatos híreket oszt meg.” A jelentés a férfi Facebook-oldalának egyik követőjét, egy nőt is megemlít, mivel ő is tagja a 42 közösségnek és több más csoportnak.

A Blikk több kérdést intézett a hatósághoz, többek között azt, hogy a megfigyelésekből lettek-e büntetőeljárások, de azt a választ kapta, hogy „a kérdezett információk nem nyilvánosak”. 

Tizenhét szervezet honlapját vagy Facebook-oldalát nézték át, köztük a BalRad, a MigSzol csoport, a Menedék, A Város Mindenkié, a 42, a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc, a TASZ, a 168 Óra, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), a Háttér Társaság, az Amnesty International Magyarország, a Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport, a Társadalmi Emlékezet, illetve az Elfogadás és Aktivitás oldalait. Az illegális bevándorlásról és a szerb határon létesítendő műszaki határzárról gyűjtöttek információkat. A jelentés szerint, közbiztonságilag vagy bűnügyileg releváns, azonnali intézkedést igénylő körülményt nem tapasztaltak.

Az OKPécs.hu weboldal beszámolója alapján figyelték a menekülteket segítő civilek egy beszélgetését, amiben kapcsolatfelvételre hívják a menekülttábor ellen tüntetőket, a pécsi vasútállomásra. Továbbá, a Facebookon „Elbontjuk a falakat!” néven eseményt szervezőkről is gyűjtöttek információkat. „Az ellenőrzött oldalakon található bejegyzésekben és hozzászólásokban bűnügyileg releváns, azonnalos intézkedést igénylő információ nem merült fel” – állapította meg a jelentés. 

Az ideiglenes határzárral kapcsolatban megfigyelték a a fővárosi Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomat is, az NNI jegyzi, hogy  a mozgalom transzparenst készül kifeszíteni Budapest valamely frekventált részén. Egy másik szélsőjobboldali szervezet, a Hunyadi Önkéntes Készenléti Határvadász Zászlóalj tagjai közötti zárt chatbeszélgetéseikben felvetették, hogy a jobboldali csoportosulásoknak együtt kellene fellépniük az ellen, hogy őrizetlenek a határok. Akadt, aki fegyverek beszerzésére is célzott. Kiemelt figyelmet fordított a hatóság a a migránsok megfélemlítését célzó akciókra is. 

Azt a férfit is monitorzták, aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által létrehozott „Védjük meg Budapestet” Facebook-esemény oldalán arra kérdezett rá a bejegyzésében, hogy valaki tud-e biztosítani Kalasnyikovot a számára. 

A szurkolói csoportokról is gyűjtöttek információkat, az Ulrtas Liberi, a Hungarian Ultra, a Fradi Mob, a Hun Mob, a Hungary Ultras, az United Ultras, az Ultras Fans Mobs, a Mindenhol csak a lila vagy a Carpathian Brigade. A különböző migránsellenes szervezkedésekről, tüntetésekről átfogó ismertetések készültek, azon belül egyes szervezőkről vagy résztvevőkről külön jelentéseket állítottak össze – írja a Blikk. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)