Törölte a Facebook Orbán Viktor beszédét

Eltávolította a Facebook Orbán Viktor miniszterelnök beszédének felvételét az M1 Híradó közösségi oldaláról. Az indoklás szerint veszélyesnek minősítették a Békemeneten elhangzottakat. Aztán meggondolták magukat.

2024. június 3., 12:41

Szerző:

Törölte a Facebook az M1 Híradó közösségi oldaláról Orbán Viktor miniszterelnök Békemeneten elmondott beszédének felvételét – számolt be róla a közmédia weboldala, a hirado.hu alapján az Index.

A portál szerint a Meta indokolásában azt állította, hogy a felvételen „veszélyesnek minősített személyekhez és szervezetekhez kapcsolódó szimbólumokat osztottak meg, illetve veszélyes személyeket és szervezeteket dicsőítettek és támogattak.”

A köztévé közösségi oldala felülvizsgálatot kért a döntés miatt. Az elbírálás után a Facebook feloldotta a tiltást, és ismét elérhetővé tették Orbán Viktor margitszigeti beszédét.

Az M1 Híradóban ifjabb Lomnici Zoltán, a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum szóvivője arról beszélt, hogy egy uniós miniszterelnök beszédének az eltávolítása a belügyekbe történő durva beavatkozást jelenti. Hozzátette, hogy a Facebookhoz hasonló közösségi médiumok sok esetben nem fizetnek adót Európában, és az adatgyűjtési módszereik is aggályosak. A kormányközeli Századvég jogi szakértője szerint a cenzúrának olyan formáját valósítják meg, amely uniós alapjogokba ütközik, hiszen a közérdekű információ mindenkit megillet.

Akit jobban is érdekel a Békemenet, ide kattintva részletesen tanulmányozhatja a Civil Összefogás Fórum rendezvényét.

Orbán békemenetet szervezett, hogy háborús narratívát nyomjon hívei arcába

A valaha volt legnagyobb győzelem idején láttuk egymást utoljára, két éve

– idézte fel Orbán Viktor beszéde elején. Hozzátette, az ellenzéknek nagy volt az arca, úgy bömböltek, mint egy oroszlán, aztán kiderült, hogy papírmaséból voltak a karmaik, üstökösnek mutatták magukat, de beleálltak a földbe.

Győzelmünk minden európai város tőzsdéjén felhúzta a magyar részvények árát, de nem eladók a részvények, sem Brüsszelnek, sem Soros Györgynek

– jelentette ki, hozzátéve: ha csak ráfújnának az ellenzékiekre, Brüsszelig repülnének, de a kormánypártiak nem hordanak a Dunába vizet, van már ott épp elég háborúpárti politikus. Emiatt inkább Deutsch Tamást indítják, hogy bevegye Brüsszelt.

Úgy kell megnyernünk az EP-választást, hogy a brüsszeli bürokraták ijedtükben megnyissák előttünk a város kapuit, és sietősen távozzanak az irodáikból

– közölte Orbán, aki szerint 2006 óta minden választást megnyert a Fidesz, tizenegyet zsinórban. „Egész jól belejöttünk. Mi vagyunk Európa legnagyobb békehadtestje, békefenntartó ereje” – hangsúlyozta, majd azt ígérte, hogy a jövő héten felállítják a mozgósítás világrekordját, magyarok millióit keresik fel. „Itt állunk egy újabb győzelem kapujában, minden mellettünk szól” – állítja a kormányfő.

Óriási gólhelyzet kapujában vagyunk, ajtó-ablak, be lehet azt pöckölni, tuszkolni

– idézte Hajdú B. Istvánt a miniszterelnök, de egyúttal arra figyelmeztetett: a rutin öl, a megszokott győzelem elkényelmesít. Papírforma győzelem a politikában nem létezik.

Ezután közölte, minden csepp energiára szükségük van és lesz, mert a feladat, ami előttük áll, olyan nagy, amilyet még sohasem láttunk. Meg kell akadályozni, hogy Európa háborúba, a saját vesztébe rohanjon. A miniszterelnök szerint Európa ma háborúba készül, naponta jelentik be a pokolba vezető út újabb szakaszát: újabb pénzek Ukrajnának, európai egységek Ukrajnának. Szerinte a háborúpárti vonaton nincs fék és megőrült a masiniszta. Meg kell húzni a vészféket, hogy legalább aki akar, kiszállhasson és kimaradjon a háborúból. A magyar kormány tudja, hogyan lehet az ilyenekből kimaradni, a migrációból és a genderaktivistáktól is megmentettük magunkat és a gyerekeinket – közölte.

Mi vagyunk az egyetlen békepárti kormány az unióban. Minden Fidesz-KDNP-re adott szavazat kettőt ér most, életet ment. Csak akkor maradhatunk ki a háborúból, ha a magyar választók megerősítik a kormányt, más politikai erő ezt nem tudja megcsinálni. Csak akkor maradhatunk ki, ha mién lesz Európa legnagyobb választási győzelme

– közölte Orbán Viktor, majd rögtön leszögezte: ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér bennünket. A háborúpártiak kivül helyezték magukat a józan észen, le akarják győzni Oroszországot, ahogyan megpróbálták az első és második világháborúban. De a háborús mámor, az olyan, mint a drog, akik a rabjai, semmiért nem tartják felelősnek magukat, átlépnek rajtad, őket nem érdekli a gyerekeid jövője. Nekünk nem meggyőzni, hanem legyőzni kell őket.

Hiszen Orbán szerint Európa nem bír ki még egy háborút, ezt felismerve hozták létre az Európai Uniót. Európa a legnagyobb hatalom volt, de két világháború után másodhegedűs lett.

A háborúban semmit nem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. Eddig is akaratunk ellenére rángattak háborúba minket, rajta is vesztettünk, így lenne 2024-ben is. Lassan mondom, hogy Brüsszelben is megértsék: Nem fogunk hadba lépni, nem megyünk az orosz frontra, voltunk már ott, nincs ott semmi keresnivalónk

– jelentette ki. Végül hozzátette: a békét szerinte nem lehet fegyverekkel kivívni, ennek a háborúnak nincs fegyveres megoldása. „Béketárgyalásokra van szükség, de ehhez meg kell nyerni a jövő vasárnapi választást, és létre kell hozni egy békepárti koalíciót Brüsszelben. Ez egészülhet ki az USA-val, ha győz Donald Trump” – tette hozzá. Ehhez azonban június 9-én el kell menni szavazni. „Csak a béke, csak a Fidesz” – zárta a beszédét a miniszterelnök.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetén a margitszigeti nagyréten 2024. június 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.