Ezen a héten 275 ezren kaphatják meg a kínai vakcinát

A Sinopharm vakcinája már úton van a kormányhivatalokba, onnan kerül majd a háziorvosokhoz, akik praxisonként átlagosan 55 adagot kapnak az oltóanyagból.  

2021. február 23., 13:31

Szerző:

Ezen a héten 275 ezer embert olthatnak be a kínai Sinopharm-vakcinával – mondta György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi online tájékoztatóján. Az oltóanyagot már szállítják a helyi kormányhivatalokba, onnan kerül majd a háziorvosokhoz. György elmondása szerint most már minden praxisnak jut a vakcinából, átlagosan 55 adag. Még mindig az idősebbek oltását kell előtérbe helyezni, ezzel a vakcinával már az otthonokban is lehet oltani, és 18 év felettieknek korhatár nélkül beadható.

A ma érkezett százezer adagnyi Szputnyik-vakcinát most ellenőrzi a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kedden 52 ezer adag Pfizer-vakcina is érkezett, ezzel a kórházi oltópontokon oltanak, amelyekre a háziorvosok küldhetnek 10-10 pácienst. Az AstraZeneca vakcinájával 4175 háziorvosi rendelőben folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása.

A múlt heti 170 ezer oltással összesen már több mint 457 ezren kaptak oltást, 207 ezren már a másodikat  – mondta György István. A héten összesen mintegy 368 ezer embert olthatnak be, így több mint 800 ezer fölé emelkedhet a beoltottak száma.

(Kiemelt kép: A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a fővárosi kormányhivatal Teve utcai telephelyének hűtőkamrájába 2021. február 23-án. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)