Ezeket jelentheti be a közrádióban Orbán Viktor

A miniszterelnökre hárult a nagy feladat, hogy ismertesse a döntések részleteit.

2021. július 15., 18:00

Szerző:

Habár sokan a csütörtöki Kormányinfón várták, hogy nagy bejelentés lesz a harmadik oltással kapcsolatban, Gulyás Gergely csak annyit mondott, hogy a szerdai kormányülés után az operatív törzs csütörtökön még tárgyal a kérdésről, és a végső döntést Orbán Viktor ismerteti pénteken a közrádióban.

A csütörtöki Kormányinfón végül a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem beszélt részletesen a harmadik vakcina ügyéről, pedig az újságíróknak lett volna lehetőségük kérdezni. A döntést a miniszterelnök jelenti be a szokásos interjúban a Kossuth rádióban. Na, de mit jelenthet be a kormányfő?

Napok óta forrong a közélet, vajon kaphatnak-e harmadik oltást azok, akiknek a szervezetében a tesztek nem mutatnak ki védettséget. Ez azóta lett téma, hogy kiderült a Videoton gyár, a fővárosi önkormányzat, valamint a Semmelweis Egyetem vizsgálata is kimutatta, hogy a kínai vakcinával beoltott 60 év felettiek 18-30 százalékánál nem termelődött ellenanyag. Erről egyébként a 168-nak Zacher Gábor is beszélt. A szakember a saját környezetében is ismer olyat, aki így járt. Ezért ő is és más szakemberek is javasolják, hogy aki így járt, oltassa be magát egy harmadik adaggal. Erről már Novák Katalin is beszélt, aki azt mondta, a kormány nyitott a harmadik vakcinára. Az ügy végére pénteken Orbán Viktor tehet pontot. 

Gulyás Gergely belengette a Kormányinfón, hogy a szerdai kormányülésen arról is beszéltek, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy kötelezővé tegyék azokon a helyeken az oltást, ahol nem lehet anélkül dolgozni, mint például az egészségügyben. A miniszterelnök sokszor hangsúlyozta a frontvonalban dolgozók védelmét. Ezért, amikor megérkeztek az első oltóanyagok, akkor az elsők között oltakozhattak az egészségügyi dolgozók. Nem kizárt, hogy a negyedik hullám erőteljes berobbanása ellen az egyik védekezés az lesz, ha bizonyos területen kötelezővé teszik a koronavírus elleni vakcinát. Erre egyébként van már külföldi példa is, Franciaországban épp a napokban döntöttek erről.

A miniszterelnök a negyedik hullámmal kapcsolatos intézkedésekről is beszélhet. Mint azt Gulyás Gergely mondta: a kormány fel van készülve az újabb járványhullámra, de ez nem lesz olyan erőteljes, mint a korábbiak, mert sok a beoltott. Ennek ellenére a szakemberek szerint sem kizárt, hogy a delta variáns miatt a nyár végén, ősz elején lesz egy negyedik hullám. Ennek ideje alatt, ahogy az a kancelláriaminiszter szavaiból kiderült, lehetséges, hogy csak azokat korlátozzák, akiknek nincs védettségi igazolványuk, azaz nem oltatták be magukat valamelyik vakcinával. A korlátozásokról és a szabályokról is szólhat Orbán Viktor. A 168 élőben tudósít a pénteki miniszterelnöki interjúról.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Nagy Katalin műsorvezetőnek a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2021. február 26-án. Fotó: Fischer Zoltán / MTI)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.