Ez egyre jobb lesz: jelzálog került a sugárterápiás gépekre a miskolci kórházban

2018. március 2., 09:15

Szerző:

Fölcímkézte a Raiffeisen Bank a miskolci megyei kórházban a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépeket. A sárga cédulán arról tájékoztatnak, hogy a gépre zálogjogbejegyzés került – írja a Népszava.

Karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet. Eddig, ha elromlott a gép, a sugárterápiás berendezés üzemeltetője, telefonált a szervíznek. Mostantól a bank tisztviselőjétől kell engedélyt kérni, hogy szerelőt hívjanak.

Hasonló esetre öreg kórházi vezetők sem emlékeznek. 

A Miskolc Megyei Kórház leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető szolgáltatónak, a Medcenter Kft-nek. A cég 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást a kórházzal. Ebben azt vállalták, hogy telepítenek két új lineáris gyorsítót és egy CT-t. Üzemeltetik, karbantartják a gépeket. A kórház élére tavaly kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után szeptemberben - szavai szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával -

leállította a szolgáltató számláinak kifizetést, mivel úgy ítélte meg, hogy a szerződés a kórház számára kedvezőtlen.

Az addig a Medcenter által foglalkoztatott embereket átvette a kórház. A gépek azonban – egy kivételével, amely eleve közös – a Medcenter tulajdonában vannak. Február elején a kórházfenntartó menesztette a főigazgatót, de ezzel a Medcenter még nem jutott követeléséhez. Ebben a helyzetben lépett, illetve ragasztott sárga figyelmeztetést az eszközökre a vásárlásukat finanszírozó bank.

A lap az intézményben dolgozóktól úgy tudja: az ellátás most még zavartalan.