Évente 800-900 embert ütnek el a magyar zebrákon

2018. augusztus 17., 15:38

Szerző:

A hivatalos rendőrségi statisztikák alapján évente 800-900 gyalogost ütnek el gázolás a zebrán, és ez a szám évek óta stagnál – írja a Zoom, miután a rendőrség ma sokkoló videót tett közzé egy szentendrei tömeges gázolásról.

150-180 esetben az elütött személy súlyos sérülésekkel ugyan, de megússza a gázolást, míg húszan belehalnak az ütközésbe. Valamennyi gázolásra igaz, hogy emberi mulasztás okozza, megelőzhető és sérüléssel jár.

Hiába mindenféle szabályozás, tábla, lámpa, balesetek rendszeresen történnek. Gödöllőn a saját kezükbe vették az irányítást az emberek és a veszélyesnek ítélt zebrákhoz sárga színű zászlókat tettek ki tartókba, hogy a zebrán haladó legyen látható még rossz látási viszonyok között is. Békásmegyeren is megpróbálkoztak hasonlóval, bár ott civil szervezetek helyett az önkormányzat tett ki zászlókat. a projektet azonban felfüggesztették, részint azért, mert valaki másfél nappal, hogy kirakták, az összes zászlót elvitte – idézte fel a lap.

Szentendre polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós februárban egészen elképesztő, kisstílű válasszal utasított el egy segítségkérést a zebrazászlók ügyében. 

 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.