Európa-rekorder lett a szeptemberi magyar infláció

Bár azzal, hogy egy hónap alatt 4,5 százalékponttal emelkedett a hazai éves fogyasztói-árindex, rekordot döntöttünk Európában, az MNB abban bízik, hogy jövő ilyenkor már alacsonyabb lesz az infláció, mint most.

2022. október 17., 13:32

Szerző:

A Privátbankár.hu szerint várható volt, hogy a rezsinövelés miatt augusztusról szeptemberre ki fog lőni a hazai éves fogyasztói-árindex, viszont a 4,5 százalékpontos egy havi emelkedésnél nem következett be magasabb Európa egyetlen országában sem, infláció-rekordot döntöttünk.

Volt már ilyen magas az infláció, de nem feltétlenül a háború az oka

Utoljára 1996 novemberében volt ilyen magasságokban az éves infláció, és érdekes módon az akkori érték ugyanakkora, mint a mostani: 20,1 százalék. 

„E havi körképünkből egyébként kiderül, hogy még a mostani, háborúval terhelt, válságos környezetben sem törvényszerű, hogy emelkedjen az infláció”

– összegzi a lap, hozzátéve: bár cikkük megjelenésééig a szeptemberi fogyasztóiár-indexet publikáló 37 országból 26-ban fokozódott az éves pénzromlás mértéke, 11 országban viszont csökkent. 

„Az infláció elleni védekezés fő monetáris politikai ellenszere a jegybanki alapkamat emelése,” ezzel az eszközzel pedig nem csak a Magyar Nemzeti Bank élt, hanem Románia, Izland, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia is. Svájc és Dánia is szigorított, ezzel eltűntek a kontinensről a negatív alapkamatok.

Európában, szeptemberben Magyarország 13 százalékos jegybanki alapkamatánál csak Ukrajna és Moldova rendelkezett magasabb értékekkel.

A dobogós hely megtartása azonban kétséges, az MNB tavaly júniusban, még a 0,6 százaléknál elindult kamatemelési ciklust lefújta, tehát úgy döntött, hogy más eszközökkel próbálja leszorítani a jövő év elejére akár 23-25 százalékon tetőző inflációt. 

Az MNB abban bízik, hogy jövő ősszel alacsonyabb lesz az infláció, mint most

Az elképzelést nem csak a kincstári optimizmus inspirálja, hanem az is, hogy Orbán Viktor a napokban kérte  fel Varga Mihály pénzügyminiszert és Matolcsy Györgyöt, az MNB elnökét, hogy jövőre felezzék meg a 2022-es szeptemberi értéket, tehát vigyék 10 százalék alá az inflációt.   

(Fotó: AFP)

 

 

 

 

Az online szerencsejátékok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte, így nem csoda, hogy hazánkban is egyre több ember figyelmét felkeltik az online kaszinó játékok, illetve a sportfogadási lehetőségek. Van azonban egy olyan dolog, amely jelenleg nem teljesen egyértelmű. Ez pedig nem más, mint hogy mennyire legálisan működnek hazánkban a sportfogadási, és az online kaszinó oldalak.

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást. 

Elkezdődött a megújuló Blaha Lujza tér műszaki átvételi eljárása kedden, az ellenőrzési folyamat során kisebb helyszíni munkák még történhetnek, ezt követően a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető teret még az idén birtokba vehetik az arra közlekedők, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).