Romániában és Szlovákiában nem szállt el az infláció

Magyarország két szomszédjánál, Szlovákiában és Romániában közel sincs olyan brutális infláció, mint Magyarországon, annak ellenére, hogy nem jellemzők az árkorlátozások.

2022. október 16., 19:49

Szerző:

Amíg Magyarországon bő 16 százalékról 20 százalék fölé ugrott az inflációs ráta, addig a szomszédos Szlovákiában az éves infláció az augusztusi 14 százalék ról szeptemberben 14,2 százalékra emelkedett. A pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb adatai alapján a 14,2 százalékos infláció 22 éves negatív csúcsnak számít, ennek ellenére április óta az árak emelkedésének enyhe lassulása figyelhető meg – derül ki a Napi.hu összeállításából. 

Leginkább az élelmiszerek és az üdítőitalok érezték meg a pénzromlást – előbbiek 24,1 százalékkal, míg az utóbbiak 14,9 százalékkal bizonyultak drágábbnak, mint 2021 szeptemberében. Az olajok és zsírok ára érte el a legmagasabb szinteket, ezenkívül a tejtermékek, a kenyér, a gabonából készült árucikkek, a tojás és a hús is jelentősen drágult.

Romániában is kisebb az infláció

Romániában Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közölt adatai szerint az augusztusi 15,32 százalékról szeptemberben 15,88 százalékra nőt az éves infláció Romániában – írja a Maszol nyomán a gazdasági portál. Az élelmiszerek 19,12, a nem élelmiszer jellegű termékek 16,61 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja nyolc százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest.

(Kiemelt képünk illusztráció: Daniel MIHAILESCU / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.