Van, ahol lassul az infláció

Spanyolországban három hónapja először alacsonyabb 10 százaléknál az infláció, de az élelmiszerárakon ez nem segít.

2022. október 14., 20:30

Szerző:

A spanyol statisztikai hivatal (INE) bejelentette, hogy az országban 8,9 százalékra lassult az infláció szeptemberben az augusztusihoz képest, ami azt jelenti, hogy a növekedés 1,6 százalékkal volt kisebb – három hónapja most először nem haladta meg a 10 százalékot.

Az INE szerint a mérséklődéshez nagyban hozzájárult az áram árának és a közlekedési költségek növekedésének enyhülése.

Az adatok a kormány által „a végrehajtott intézkedések pozitív hatását” tükrözik – kommentálta a jelentést a spanyol gazdasági minisztérium, utalva az áram előállításához használt földgázra bevezetett árplafonra, az áfa csökkentésére és a jelentős utazási kedvezményekre.

Az élelmiszerek esetében éves összehasonlításban 14,4 százalékot ért el az infláció, amelyre még nem volt példa, amióta 28 évvel ezelőtt elkezdték rögzíteni ezeket az adatokat.

Kiemelkedő a drágulás tavaly szeptemberhez képest az étkezési olajoknál, amelyek ára 65,9 százalékkal ment fel, de például a liszt és egyéb gabonafélék 39,4 százalékkal, a vaj 33 százalékkal, a tésztafélék 29,6 százalékkal drágultak. A tejért 25,1 százalékkal a tojásért 23,6 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Kovács Attila)