Lenne segítség a Tungsram elbocsátott dolgozóinak, a kormányt viszont nem érdekli

Komjáthi Imre megkérdezte, miért nem folyamodik a kormány az EU globalizációs alapjához a Tungsram elküldött dolgozóinak megsegítésére, átképzésére. Koncz Zsófia szerint erre semmi szükség, a kormánynak saját forrásai is vannak minderre.

2022. június 25., 14:40

Szerző:

Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő levélben fordult Koncz Zsófiához, az Ipari- és Technológiai Minisztérium államtitkárához. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselővel együtt azt kérdezte meg tőle

miért nem fordul az Európai Unióhoz pénzügyi segítségért a kormány a Tungsram-dolgozók érdekében.

A képviselő emlékeztetett, a gyorsan elbocsátott dolgozók átképzésére, elhelyezkedésére, sőt, akár saját vállalkozás beindítására is indíthatna a magyar állam programot, miután az EU Globalizációs Alapja ilyen esetekre széles kereteket biztosít.

Válaszában az államtitkár azonban azt írta, nem kívánnak ilyen EU-s segítséget igénybe venni. Érvelése szerint ugyanis a kormány rendelkezik elég forrással a leépítések kezelésére, erre már léteznek különböző programok.

„Legyen tehát világos: a kormánynak lehetősége lenne többmillió eurónyi uniós támogatást lehívni a tömegesen elbocsátott dolgozók közvetlen megsegítésére, azonban nem hajlandók lehajolni a brüsszeli mentőövért” – értékelte a választ a két szocialista politikus, akik közleményükben azt is hangsúlyozták, a Brüsszellel folytatott szimbolikus harc ezek szerint fontosabb a kormánynak, mint a Tungsram dolgozói.

(Kiemelt kép: A Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozói a horvátországi segélyszállítmány kompakt izzóit ellenőrzik 2020. március 31-én. Fotó: Varga György / MTI)

Az ukrán-magyar határszakaszon 6499-en léptek be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek, tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.