EU-s pénzből vásárolt önkormányzati kisbuszokkal szállították a hallgatóságot Orbán Viktor EU-ellenes ünnepi beszédére

2018. október 24., 13:21

Szerző:

A 444 egyik olvasója az Andrássy úton készített képeket az ott parkoló, EU-s támogatásból vásárolt önkormányzati kisbuszokról. Ezekkel szállították a közönséget Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédére. Az olvasó több ilyen járművet lefotózott, ráadásul arról számolt be a portálnak, hogy a képeken szereplőknél sokkal-sokkal több falubusz parkolt a helyszín környékén.

A fotókon jól látszik, hogy az önkormányzatok EU-s forrásból vásárolták meg a járműveket. Az umvp.eu ugyanis egy EU-s támogatási program, a 2007 és 2013 közötti Új Magyarország (illetve a Széchenyi 2020) Vidékfejlesztési Program oldala volt. A program keretein belül önkormányzatok, nonprofit szervezetek, egyházi szervezetek pályázhattak nettó 5-12 millió Ft 100 százalékos vissza nem térítendő forrásra

Az egyik Orbán-beszédre érkezett kisbusz
Fotó: Fotó: 444/olvasó

A buszoztatás és a járműválasztás már csak azért is pikáns, mert Orbán Viktor 1956-ra emlékezve is éppen az Európai Uniót támadta az ünnepi beszédében. Például azzal állt elő, hogy az 56-os ifjak harcolták ki, hogy Magyarország „ismét magyar ország legyen”, de valójában „Európa mi vagyunk, mert mi európaiak voltunk akkor is, amikor Jaltában eladtak bennünket, s akkor is, amikor '56-ban cserbenhagytak bennünket”.

– Álmunkban sem képzeltük volna, hogy 29 évvel a rab nemzetek kiszabadulása után (...) az európai népek, köztük mi is újabb fenyegetéssel nézünk szembe, a kettétépett népek egysülése után új rabiga fenyegeti Európát. Álmunkban sem képzeltük volna, hogy Európát nem külső katonai erők, hanem saját maga sodorja minden korábbinál nagyobb veszélybe

– folytatta. A magyar kormányfő Európa közeli „bukásáról” értekezett („néhány év alatt a lejtőre kerül és a bukás szélére sodródik”), majd pedig a nemzetállamok megóvásáról, s az Európát ismét fenyegető „birodalmi gondolatokról” szólt. Végezetül pedig Magyarország (továbbá Lengyelország és Olaszország) megtámadtatásáról kezdett a szokásos gondolatmenetébe.

– Mi Helmut Kohl vagy Jacques Chirac meghívását, nem pedig Bonaparte vagy a Harmadik Birodalom leigázását fogadtunk el – hasonlította ismét elnyomó diktatúrákhoz az Európai Uniót a kormányfő, aki szerint

„ma Brüsszelben ismét birodalmi indulókat játszanak”.

Orbán szerint ugyanis Európát a birodalomépítési vágyak, kísérletek vitték tévútra, ezek felelősek a 20. század szenvedéséért és feldúlásért. „Fasizmus, szocializmus, kommunizmus mind birodalmi álmokat dédelgettek, új emberfajtákat akartak létrehozni és soha nem látott léptékű üzleti profitokat” – mondta a kormányfő, aki szerint „most újra birodalmi dallamokat játszanak Brüsszelben. De nem fegyverekkel. Brüsszelből sosem hódítottak, csak gyarmatosítottak, de igazgattak onnan gyarmatokat.

Magyarország viszont sosem vette el más hazáját, éppen ezért mi sem adjuk oda másnak a mi hazánkat”.

Orbán arról is beszélt, hogy az „Európai Birodalom” hívei irányítják az Uniót, s sok tagállamban ők is kormányoznak, majd pedig a kormányfő előadta a bevándorlásról, a multikulturalizmusról és az európai népességcseréről szőtt, sokat hangoztatott vízióit.

Érdekesség ugyanakkor az is, hogy az általában önkormányzati tulajdonba kerülő kisbuszok – egy idevágó önkormányzati szabályzat alapján – polgármesteri döntés szerint vehetőek igénybe. A kisbuszok kiemelt feladatai „helyi és településen kívüli közösség, művelődési, sport- és szabadidős rendezvényekre való eljutás biztosítása", „lakossági szolgáltatások biztosításában, igénybevételében, hozzáférhetőségében való közreműködés", esetleg „hivatali ügyek intézésének segítése".

Persze az ominózus szabályzatok arról is rendelkeznek: „A közösségi busz a fenti kiemelt feladatokon túl egyedi elbírálás keretében egyéb feladatot is elláthat." 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.