Eszméletlenül találtak rá a postásra Kelebián, a kórházban az életét vesztette

A postást mentőhelikopter szállította kórházba, ám a gondos ápolás ellenére életét vesztette. 

2024. július 19., 16:54

Szerző:

A baon.hu információi szerint életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállítottak el egy postást Kelebiáról, miután a nagy hőségben összeesett az utcán és eszméletlen állapotban találtak rá járókelők.

A lap információi szerint 

a középkorú férfit a kiskunhalasi kórház intenzív osztályán ápolták, a gondos ellátás ellenére később elhunyt.

Az eset még szerdán történt, egy nappal azután, hogy a településen megdőlt az országos napi melegrekord 41,6 fokkal. A baon.hu úgy tudja, egy kiskunhalasi postás helyettesítette Kelebián a kollégáját, a rendkívüli hőségben azonban összeesett az utcán. Járókelők találtak rá eszméletlen állapotban, mentőautó és egy mentőhelikopter is érkezett Kelebiára.

Állítólag azt követően tudták mentőhelikopterrel kórházba szállítani, hogy 43 fokra visszahűtötték a szervezetét.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. szerint a postás rosszulléte előtti napon, július 16-án, az év eddigi legforróbb napját mérték, Kelebián 41,6 fokot regisztráltak, ami kevéssel maradt el a Magyarországon valaha mért 41,9 fokos rekordtól, amit 2007 júliusában Kiskunhalason mértek. A tragédia napján is rendkívül meleg volt, a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot.

A hőguta veszélyeiról mi is írtunk

Így ismerje fel a hőgutát

A hőguta egy súlyos tünetekkel járó állapot, melyet gyakorlatilag a test túlhevülése idéz elő. A legforróbb nyári napokon a test felmelegszik, és nem képes akkora hőt leadni, mint az szükséges lenne, hiszen a külső hőmérséklet is rendkívül magas, ez pedig akár életveszélyes állapotot is előidézhet.

Azzal, hogy a szervezet megpróbálja lehűteni magát, jelentős plusz terhet ró a szívre és nagy mennyiségű energiát veszít, ami szokatlan mértékű fáradtságot eredményez, ez intő jel lehet.

Azzal, hogy ilyenkor erőteljesebbé válik a verejtékezés, rengeteg folyadék és nátrium ürül a szervezetből, ami felboríthatja az egész test működését. Ezt sós vízzel, illetve tea fogyasztásával lehet és kell is egyensúlyozni.

A tünetek gyors felismerése életmentő, ugyanis ha a beteg nem kap segítséget, és nem sikerül lehűteni a testhőmérsékletét, abba akár bele is halhat. A hőguta legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a szapora pulzus, a nehézlégzés, a szédülés, a fejfájás, a hányinger, esetenként izomgörcsök, a bőr pedig forróvá válik. Előrehaladott állapotban a betegnél akár eszméletvesztés is bekövetkezhet.

(Kiemelt képünk forrása: Országos Mentőszolgálat)