Az erős szél miatt autókra, sínekre dőlt fák alól mentenek a tűzoltók

A főváros és Pest vármegye több pontján dolgoznak tűzoltóegységek az erős szél miatt keletkezett károk elhárításán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn. A Liszt Ferenc-repülőtér üzemelésében nincs fennakadás, de a Budapest Airport munkatásai folyamatosan figyelik a szél erősségét.

2024. február 5., 19:09

Szerző:

Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság azt írta, hogy az erős szél okozta károk következtében a fővárosban és Pest vármegyében is számos alkalommal kértek segítséget az emberek.

Az egész országban pusztít a szél


Több helyszínen is beavatkoztak az egységek; jellemzően parkoló járművekre szakadt, gyalogosforgalmat akadályozó, úttestre és vasúti sínre kidőlt fák okozta károk miatt hívták a tűzoltókat.


Budapest XIV. kerületében, az Abonyi utcában két személyautóra esett egy nyolcméteres faág, amelyet a tűzoltók eltávolítottak. Szintén a XIV. kerületben, a Csernyus utcában akadályozta a gyalogosforgalmat egy kidőlt, tízméteres fa, amelyet a főváros hivatásos tűzoltói vittek el.


Délegyházán, a Robinson parknál leszakadt az útra egy háromméteres, korhadt faág, amelyet a délegyházi önkéntes tűzoltók kézi erővel eltávolítottak.

Dabas és Inárcs-Kakucs között egy húszméteres fa dőlt a vasúti sínekre, ami a vasúti forgalmat akadályozta. A dabasi hivatásos tűzoltók két motoros fűrésszel feldarabolták a fát, és felszabadították a síneket.


A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – olvasható a közleményben.

A reptéren is figyelemmel kísérik a helyzet alakulását


A viharos szél kihívás elé állítja a légikikötőket, ezért a Budapest Airport munkatársai is folyamatosan figyelik a szélerősség változását – áll a társaság közleményében.


Azt írták, hogy a jelenlegi szélerősség mellett a repülőtér üzemelésében fennakadás nem tapasztalható, de munkatársaik folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzet alakulását.


Viharos szél esetén intézkedhetnek a magasban végzett munka felfüggesztéséről, veszélyt jelentő eszközök rögzítéséről, felfüggeszthetik például a tankolást vagy az utashidak használatát, míg szélsőségesen erős szél esetén az időjárási körülmények enyhülésééig korlátozhatják a repülőtér működését – ismertette a Budapest Airport.

 

Hogyan viselkedjünk, ha erős a szél és mi a szabad ég alatt tartózkodunk

  • Távol haladjunk a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól stb.
  • Oszlopba, kerítésbe kapaszkodjunk, hogy ne sodorjon el az erős szél.
  • Védjük szemünket a portól, fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól stb.
  • A járműveket, sátrakat, gyenge szerkezetű építményeket hagyjuk el, mert bentről nem lehet érzékelni a fenyegető veszélyt (pl. rádőlhet a fa).
  • Leszakadt villamos távvezetéket megközelíteni is életveszélyes!
  • A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat (pl. műanyag kerti bútorok, szerszámok) – ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

– olvasható a  nelegylusta.blog.hu oldalán.

(Kiemelt képünk: Egy nő sétál el egy szélzsák mellett a kutyájával reggel a viharos szélben. Fotó: Thomas Warnack / DPA / AFP )

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.