Mándy Iván-novella, József Attila- és Radnóti Miklós-vers, játékkutatás és régészeti leletek – Ez a hétfői magyarérettségi

2019. május 6., 10:25

Szerző:

A hétfőn reggel kezdődött érettségi első szakaszában magyar nyelvből vizsgáznak a diákok, egy kétoldalas szöveget kell értelmezniük, majd azzal kapcsolatban feladatokat megoldaniuk.

Az Eduline értesülései szerint a játék fogalmáról, illetve a játékkutatásról és játékszerekről szóló cikket kaptak az érettségizők a középszintű magyar érettségi első feladatlapjának első részében. A feladatok megoldására 90 perc áll rendelkezésre, a második szakaszban 150 percük lesz az irodalommal kapcsolatos rövid és hosszabb esszé megírására.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az első feladatlap második részében a vizsgázók egy érvelési vagy egy gyakorlati szövegalkotási feladatot oldanak meg. A szövegértési feladatok után maguk kell egy szöveget alkotniuk, két forrásszöveg alapján választhatnak témát a diákok. Az egyik szinkronizált filmekről, a másik egy régészeti leletről szóló hivatalos levél, amely alapján érvelhetnek. A kettő közül csak egyet kell választaniuk.

Ami a második feladatlapot illeti, egy Mándy Iván-novelláról, a összehasonlító elemzés pedig egy ismert József Attila-versről és egy Radnóti Miklós-versről szólt. Ezek közül a diákoknak egyet kell választaniuk, egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését. A diákoknak egy 400-800 szavas szöveget kell alkotniuk. 

Hétfőn 1 150 helyszínen 70 412 diák tesz középszintű érettségit, emelt szintűn 49 helyszínen 1608 diák mehet el. Magyarból mint idegen nyelvből középszinten 59 helyszínen 136 diák érettségizik.

 

Cikkünk folyamatosan frissül!