Erdőtűz Vas vármegyében: már a honvédség Airbus helikopterével oltanak

Az erős szél miatt újraéledt és már 400 négyszáz hektárt érint az erdőtűz Csönge és Kenyeri község között. A katonák is bekapcsolódnak az oltásba, a honvédség Airbus helikopterével oltanak.

2024. szeptember 8., 11:11

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt. Csönge térségében csütörtökön előbb az aljnövényzet, illetve a bozótos kapott lángra, majd a tűz később a közeli fenyőerdőt is elérte, az érintett terület nagysága 250 hektár volt. A tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, azután a még izzó részeket hűtötték. Úgy tűnt, sikerült megfékezni a lángokat, ám a felerősödő szél miatt újraéledt és már 400 négyszáz hektárt érint a erdőtűz Csönge és Kenyeri község között. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szombat délután arról tájékoztatott, hogy az oltást eddig három vármegye tűzoltói végezték, de a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombat este bejelentette, a katonák a bekapcsolódnak az oltásba.

Hatalmas az erdőtűz, már Kenyeri települését is veszélyezteti

A HM közleménye szerint a tűz hatalmas, és a szél miatt a lángok az 500 lakosú Kenyeri települést is veszélyeztetik. A község határában egy szarvasmarhatelep közelében is felcsaptak a lángok, a tűoltók elsődleges feladata most a telep megóvása.

 

A honvédség a levegőből végzi az oltási feladatokat, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár egy Airbus H225 helikoptert küldött a területre.

Szuhogyi-Balogh Nikoletta hadnagy a katasztrófavédelemtől elmondta: a tűz fás és bokros területeket érint, az oltáson megfeszített erővel dolgoznak több mint kétszázan, a védekezés a legmagasabb, ötös fokozatban zajlik – fűzte hozzá. A tűzzel érintett terület nagysága négyszáz hektárra nőtt, egymás után érkeztek az egységek Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékből.

A Kőszegi Időjárás Előrejelzés Facebook posztja alatt egy kommentelő azt írja, elfogyott az oltóvíz, embereket, állatokat telepítenek ki Kenyeriből.

 

(Fotó: Kőszegi Önkormányzati Tűzoltóság)

Tegnap 17:35

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.