Erdoğan kíséretének tagjai megvertek egy magyar állampolgárt

A politikai aktivista két kézzel intett be a török elnöknek, erre leteperték és a hátába, veséjébe térdeltek. A helyszínen lévő TEK-esek menekítették ki.

2023. augusztus 21., 11:29

Szerző:

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kíséretének tagjai bántalmazhattak egy magyar állampolgárt vasárnap, a TEK mentette ki – írja a Mérce. A lapnak nyilatkozó Bán Tamás politikai aktivista azt mondta, éppen az Erzsébet hídon keresztül haladt családjával kutyát sétáltatva, amikor elhúzott mellettük a török elnök konvoja. A család néhány tagja az autók után kiáltott mérgesen, de akkor még nem történt különösebb baj.

Később azonban egy cukrászdából kilépve észrevették, hogy a közeli hotelnél emberek csoportosulnak, és kilép az ajtón maga Erdoğan elnök. A férfi ekkor – elmondása szerint – a kurd nép ellen elkövetett véres atrocitások miatti haragjában két kezét felemelve bemutatott a török elnöknek. Erre mintegy féltucat, az aktivista szerint „testőr-szerű figura” leteperte, egy kerítéshez szorították, majd a földre vitték, és térdeltek többször is a hátába, a veséjébe és a fejére is.

A sértett úgy emlékszik, hamarosan megjelent néhány TEK-es, akik némi dulakodás árán megpróbálták kimenteni, ám a törökök nem akarták abbahagyni a bántalmazást, pedig a TEK emberei hangosan kiabálták angolul, hogy „Hagyják békén, ez magyar ügy!”. Eközben a bántalmazók angolul kiabálták, hogy „Meg fogunk ölni”, az egyik, helyszínen tartózkodó szemtanú pedig magyarul ordibált gyalázkodó szavakat.

Végül megérkezett az erősítés, így sikerült a férfit egy rendőrautóba tenni, ahol – elmondása szerint – rokonszenvesen bántak vele a rendőrök, akik kilátásba helyezték azt is, hogy védelembe veszik.

A cikk szerint a TEK emberei a dulakodás közben még azt is mondták rendőrkollégáiknak, hogy „menekítsétek ki, mert ezek meg fogják ölni”.

Vasárnap érkezett diplomáciai látogatásra Budapestre Recep Tayyip Erdoğan török elnök, aki Orbán Viktorral tárgyalt, majd sporteseményeket és állami ünnepségeket is meglátogatott a magyar közjogi méltóságok kíséretében.

(Kiemelt kép: Recep Tayyip Erdoğan török elnök budapesti látogatása, 2023.08.20._MUSTAFA KAMACI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP)