Erdei Anna: Meg kell győzni az oltásszkeptikusokat

Fiala János vendége a kedd reggeli Keljfeljancsiban Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, népszerű immunológus volt, aki a jelenlegi járványhelyzetről és az előttünk álló feladatokról beszélt.

2021. október 13., 12:50

Szerző:

 

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) felhívást tett közzé, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy a negyedik Covid-hullám kevésbé legyen veszélyes, mint az első három volt. „Figyelmeztettünk mindenkit, ha nem tartják be a javaslatokat, akkor decemberre több ezerre is nőhet a betegek száma, ami nemcsak a őket érinti, hanem az egészségügyi rendszert is romba döntheti” – mondta Erdei.

Fiala kérdésére, hogy a javaslaton kívül miben segíthetnek az MTA tagjai, Erdei Anna felsorolta a lehetőségeket. Szerinte elsősorban a szkeptikusokat kell meggyőzni az oltás szükségességéről, és arról, hogy a maszk használata, ha nem is kötelező, de fontos. Kevesen tudják, a távolságtartás mellett a szél is továbbíthatja a vírust, ezért az utcán is kellene viselni a maszkot.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért tűnik úgy, hogy mintha kisebb lenne az érdeklődés az oltás iránt, Erdei így válaszolt: „Kezdetekben az információ hiánya volt az ok. Tudjuk, hogy csak egy évvel ezelőtt adták be az első vakcinát a világon, tehát nem is rendelkezhettünk megfelelő tudással. Ma a regisztráció okoz problémát. Bonyolult sokaknak, ezért az emberek nehezen szánják rá magukat az oltakozásra. Az elsőre még elmennek, de sokan a másodikat már kihagyják. Jelenleg azok a legaktívabbak, akik már a harmadik oltást kérik. Több oltóbusz kellene, hogy a szegényebb területekre is eljusson a vakcina. Meg kellene szüntetni a regisztrációt. Sajnos mi tudósok sem kapunk meg minden információt. Nem vagyunk tisztában a megbetegedések számával, és főleg azzal, hogy aki már beteg, milyen oltást kapott. Például, még a gyártó is felhívta a figyelmet, hogy a 60 évnél idősebbek lehetőleg ne kapjanak Sinopharm oltást, mert már nincs meg a megfelelő immunitás a szervezetükben. Ezért őket többször kellene tesztelni. Többen kérdezik, hogy mi várható? Sajnos a környező országokban folyamatosan növekszik a megbetegedések száma és mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a vírus nem ismeri a határokat.”

Fiala János élő műsora minden hétköznap 6 óra 51 perctől online látható és hallható a 168 weboldalán, Facebook-oldalán, illetve YouTube-csatornáján. A műsorhoz – és Fiala Jánoshoz – az adás alatt önök is hozzászólhatnak a 06 1 700 1242-es telefonszámon, vagy írhatnak neki a dr.fialajanos@gmail.com email-címre.

(Kiemelt kép: Erdei Anna, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára. Fotó: Szigeti Tamás / MTA)

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.