Emiatt zuhanhatott a rendőrségi helikopter a Balatonba

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében csütörtök délután. 

2023. szeptember 17., 12:38

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk,  a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. 

Az elsődleges értékelések szerint anyaghiba okozta műszaki meghibásodás miatt zuhant a Balatonba szeptember 7-én délután egy közel 40 éves rendőrségi helikopter. Több szerencsés momentum is közrejátszott abban, hogy a két benne tartózkodó pilóta egy karcolás nélkül megúszta a balesetet. A gépet rendkívül jó csapatmunkával órákon belül kiemelték – számolt be Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsosa a tanács legutóbbi ülésén a hírbalaton.hu beszámolója szerint.

A baleset pontos okának kivizsgálása még tart. A gépet alkatrészére kell szedni, és még többféle anyagvizsgálatot elvégezni.

Jamrik Péter tudomása szerint ebből a közel 40 éves MD 500E típusú helikopterből a lezuhanton kívül már csak egy üzemel a rendészetnél. A baleset vízimentési gyakorlat során történt.

„Ez egyébként nem egy vízimentésre alkalmas típus, valószínű ennek a típusnak az itteni volt az utolsó bevetése, hiszen vannak már vízből mentésre alkalmasabb gépek is”

– mondta a tanácsos.

A portál kérdésére válaszolva Jamrik Péter kifejtette, sok szerencsés eleme volt a két pilóta megmenekülésének: „Számított, hogy az egyikük egy rendkívül képzett pilóta volt, aki egyébként egy betanuló pilótával repült. Szerencsés momentum, hogy kis magasságban történt a műszaki meghibásodás, amitől aztán elkezdett pörögni a helikopter”.

Ahogy vizet ért a gép, úgy fordult az oldalára, hogy a pilóták ki tudták nyitni az ajtaját, illetve a szélvédő vagy üveg is kitört. Ki tudtak úszni a gépből, hogy semmitől nem sérültek meg.

„Mázli volt az is, hogy nem földbe csapódott a gép, ráadásul a Balaton egy iszapos részét találta el, ami tompította a vízbeérést. Nem robbant fel, és a rotor is úgy állt le, hogy nem okozott több problémát. Mindkét pilótán rajtavolt az automata mentőmellény – ami víz fölötti repülésnél kötelező -, az rögtön ki is nyílt. Szerencsének mondható az is, hogy egy földvári versenyről Siófokra tartó magánszemély két percen belül kimentette őket, és még arra is gondja volt, hogy a helyszínen bedobja a vízbe a hajóján lévő versenybóját, tehát keresni se kellett nagyon az elsüllyedt gépet” – foglalta össze Jamrik.

(Kiemelt képünk: A műszaki mentés helyszíne Balatonszéplak közelében, miután a Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter 2023. szeptember 7-én. Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. MTI/Vasvári Tamás)