Előválasztás: már csak öt miniszterelnök-jelölt van, kettő kiesett a mezőnyből

Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter az öt jelölt.  

2021. szeptember 6., 11:08

Szerző:

Hétfő délelőtt 10 órakor járt le a határidő a miniszterelnök-jelölteknek, hogy leadják a 20 ezer aláírást az előválasztásra. A miniszterelnök-jelöltek közül először Karácsony Gergely jelentette be, hogy összegyűjtötte a szükséges húszezer aláírást, de csak később adta le őket. Facebook-oldalán azt írta: kevesebb mint 24 óra alatt gyűjtötte össze az előválasztáshoz szükséges húszezer aláírást.

Elsőként Dobrev Klára adta le a saját aláírásait. Ő hat nap alatt 60 ezer aláírást gyűjtött össze. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje leadta az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásait az Országos Előválasztási Bizottságnak – írta közleményében a DK.

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is leadta az ellenzéki előválasztásra szükséges húszezer aláírást, amit a Facebookon jelentett be. Pontosabban többet adott le, 31 800 darabot. Jakab azt mondta, Hajdúsámson felé menet kapta a hírt, hogy megvan a szükséges aláírások másfélszerese.

Fekete-Győr András közölte: a Momentumra 65 ezer ajánlás érkezett az elmúlt két héten, ebből 25 ezret Fekete-Győr András kapott – jelentette be a párt miniszterelnök-jelöltje a Facebookon; a párt elnöke így már részt vehet az előválasztáson. Fekete-Győr elmondta, hogy rajta kívül pártjának 56 parlamenti képviselő-jelöltje lesz ott a szavazólapokon.

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke a határidő lejárta előtt három órával jelentette be az ATV Start című reggeli műsorában, hogy nem tudta összeszedni a 20 ezer aláírást. Az Új Világ Néppárt elnöke azt mondta: bár aktivistáik még kint vannak az utcákon, az ajánlóívek számából arra következtet, hogy nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás ahhoz, hogy miniszterelnök-jelöltként indulhasson. A miniszterelnök-jelölt az ATV Start című műsorában azt mondta: összesen 19 jelöltjük regisztrált, 17-en összegyűjtötték az egyéni induláshoz szükséges aláírást, de a miniszterelnök-jelöltség esetében ez nem sikerült.  A politikus arra a kérdésre, hogy mekkora csalódás ez neki, úgy válaszolt: sejtette, hogy ez így alakul. Mint mondta, nem volt sok aktivistájuk, márpedig ez elsősorban erőforrás, másodsorban logisztika kérdése volt. Ő maga politikusként nem elég ismert ahhoz, hogy „tömegek álljanak sorban” a sátraiknál. Pálinkás József elindul Debrecenben egyéni jelöltként. Úgy fogalmazott, nem lesz könnyű, de nem esélytelen. Az ÚVNP elnöke azt is elmondta: pártja Márki-Zay Pétert támogatja a miniszterelnök-jelöltek közül, és ha bekerül a parlamentbe, akkor a Jobbik frakcióját erősíti majd.

Márki-Zay Péter azt mondta, az elmúlt két hétben megállás nélkül gyűjtötte csapata segítségével a miniszterelnökségét támogató aláírásokat. Országszerte mintegy ezer aktivistánk és támogatónk járta a településeket; összesen 150 helyszínen állítottunk pultokat; Márki-Zay Péter pedig több mint 30 településen több ezer támogatóval személyesen is találkozott.

Ecsenyi Áron egy hónapig se volt a jelöltek között, ő már múlt héten visszalépett. Ecsenyi szerint az aktivistahálózatuk alulszervezett volt, ezért gondot okozott a 20 ezer ajánlás összegyűjtése. Továbbá azt állította, hogy az előválasztásban résztvevő pártok és jelölő szervezetek az Orbán-Gyurcsány-tengelyt helyezik előtérbe, nem érdekük, hogy más szereplők is tematizálni tudják a politikát. Az Országos Előválasztási Bizottság (OEB) augusztus 19-én nyilvántartásba vette Ecsenyit, de alig egy héttel később felszólították, hogy hagyjon fel az ajánlásgyűjtés címén alkalmazott szabálytalan és törvénytelen gyakorlattal. A Magyar Hang beszámolója szerint ugyanis Ecsenyi az interneten kért hozzájárulásokat ahhoz, hogy mások nevében aláírhassa a gyűjtőívét. Ezt követően már fontolgatták, hogy kilépnek az előválasztásból, ugyanis 15 egyéni képviselő-jelöltjük dacára nem kaptak lehetőséget későbbi frakcióalapításra. Ecsenyi később már odáig ment, hogy népszerűbb jelöltnek nevezte magát, mint Fekete-Győr András és Pálinkás József. Mindezt egy Baranya megyei hírportál oldalán közzétett szavazásra hivatkozva mondta, mivel szerinte több mint kétezren vettek részt a szavazáson, ami közelít egy reprezentatív mintához. Végül megjegyezte, csak akkor indul el pártjával a 2022-es választáson, ha nem lesz olyan párt, ami az adók csökkentését tűzné zászlajára.

 

(Előválasztási aláírás gyűjtés első napja. 2021. 08. 23. Fotó: Merész Márton)