Elon Musk mesterséges intelligenciája lesz a jobbkeze a magyar lakásvásárlóknak

A segítségével mankót kapnak, amivel kiszűrhetik a legjobb ajánlatot. 

2021. augusztus 11., 21:04

Szerző:

A Tesla és SpaceX alapító Elon Musk IT cége, az OpenAI hozta létre a ma legfejlettebbnek tartott mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, melyhez csak fokozatosan, korlátozott számban ad hozzáférést a világ fejlesztő cégeinek. Ehhez a technológiához kapott most Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., amely az ingatlanvásárló családoknak segít megtalálni a legjobb ajánlatot a kiszemelt ingatlanra – közölte az MTI.

A világon az elsők között kapott hozzáférést a magyar cég, a Realmonitor Kft. az Elon Musk-féle szuperfejlett GPT3 mesterséges intelligenciájához. Az arminimum.hu üzemeltetője a milliárdos fejlesztésével akarja a lakásvásárló családokat segíteni a zökkenőmentes ingatlankeresés során. A GPT3 segítségével a lakáskeresők egyszerre láthatják egy konkrét ingatlan összes fellelhető hirdetését még akkor is, ha az egyes hirdetésekben más képekkel, más paraméterekkel, sőt a legtöbb esetben jelentős árkülönbséggel szerepel ugyanaz az ingatlan.

Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a magyar ingatlanpiacon 23 százalék az úgynevezett „káoszindex”, azaz az online ingatlanhirdetések 23 százalékára igaz, hogy ugyanaz az ingatlan fellelhető valahol máshol is, lényegesen alacsonyabb áron. Az Árminimum felmérése szerint a több hirdetésben is szereplő eladó ingatlanokra vonatkozó átlagos árkülönbség 4 millió forint, míg a kiadó ingatlanok esetében átlagosan havonta 37 000 forinttal fizet kevesebbet ugyanazért az ingatlanért az alaposabban tájékozódó bérlő.

„Az arminimum.hu (https://www.arminimum.hu/) egy böngészőbe (Chrome, Firefox) épülő alkalmazás, amely automatikusan működésbe lép, amikor egy ingatlanoldalon megnyitunk egy ingatlanhirdetést. A mesterséges intelligencia segítségével az alkalmazás azonnal megkeresi és megtalálja a weben az adott ingatlanra vonatkozó többi hirdetést, és ahonnan csak lehet – azaz jogszabály nem tiltja – összegyűjti, rendezi és egy csokorban listázza a róla készült képeket és leírásokat, megmutatva a legjobb ajánlatot is” – magyarázza Faragó Péter, az alkalmazást fejlesztő Realmonitor Kft. igazgatója.

A mesterséges intelligencia az élet egyre több területén ver gyökeret, mára a legtöbb szolgáltatás alapvető elemévé vált. Ez a motorja a technológiai óriások személyre szabott szolgáltatásainak, a Google kereséseknek, a Netflix esti filmajánlóinak, mesterséges intelligencia segíti az autók hatékony üzemanyag fogyasztását, de ma már a kutatókat is ez segíti az új gyógyszerek létrehozásában.

(Kiemelt kép: Elon Musk, a SpaceX alapítója és főmérnöke felszólal a Satellite 2020 konferencián Washingtonban, DC, 2020. március 9 -én. Fotó: Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)