Elmaradtak a műtétek kedden a Fiumei úti traumatológiai intézetben, mert nincs elég műtőssegéd

Tegnap reggel műtétre betolták az első beteget, majd műtét nélkül kitolták. A második beteget már be sem tolták a műtőbe. A helyzet rosszabb, mint amilyennek februárban tűnt.

2019. március 20., 05:45

Szerző: Bíró Veronika

Információink szerint kedden azért nem végeztek érsebészeti műtéteteket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti sebészetén, mert nincs elég műtőssegéd a beavatkozásokhoz. Úgy tudjuk, tegnap reggel műtétre betolták az első beteget, majd műtét nélkül kitolták. A második beteget már nem is vitték be.

Az egyik beteg hozzátartozójának egy ápoló annyit mondott, hogy nem tudják elvégezni a mai operációkat, és szerda reggel érdeklődjön, akkor kiderül, hogy aznap lesz-e műtét. Megkérdezte, hogy ennek mi az oka, nincs-e orvos vagy műszer, amire az ápoló azt felelte, hogy a műtőssegédek egymás után mondanak fel.

Februárban Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzése nyomán portálunk is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozata alapján az intézetben március 1-től május 31-ig szünetel az akut érsebészeti ügyelet, mert nincs elég érsebész szakorvos az ügyelet ellátására.

A mostani állás szerint azonban rosszabb a helyzet, mint amit a februári határozat mutatott.

Kunetz Zsombor lapunknak elmondta, hogy a Fiumei úton van – vagy legalábbis márciusig volt – akut érsebészeti ügyelet, ahol olyan eseteket látnak el, amelyek nem várhatnak, azonnal operálni kell, mint például egy artériás elzáródást. Az intézetben azonban van baleseti sebészeti ellátás is, ahol biztosítani kell a balesetben megsérült ér ellátását.

Fotó: Eifert János

Februárra már csak néhány érsebész maradt, így a baleseti érsebészeti ellátást behívásos alapon még tudták biztosítani. Ez azt jelenti, hogy nem volt bent állandóan érsebész, de amikor szükség volt rá, műtétre be tudták rendelni. Az akut érsebészeti ellátáshoz viszont már kevés ember volt, azt már nem tudták biztosítani, ezért kellett februárban más intézményeket kijelölni helyette. Eddig tehát a tervezett, nem azonnali műtétet jelentő érsebészeti ellátást – például egy beszűkült nyaki verőér esetén, amit protézissel kell kiváltani – tudták biztosítani.

Most valószínűleg odáig jutottak, hogy a tervezett műtéteket sem tudják ellátni.

– Az a baj, ha nincsen műtőssegéd, akkor nem csak az érsebészetet nem tudják ellátni. A műtőssegédek többnyire nem területek szerint dolgoznak, nekik többféle sebészetet ki kell tudni szolgálniuk – magyarázta portálunknak Kunetz Zsombor.

A Fiumei úti intézményben van például gyermektraumatológia, idegsebészet, általános érsebészet, ezért ha tartósan nincs elég műtőssegéd az intézetben, az akadályozza ezen osztályok működését is. Vagyis más műtéteket is leállíthatnak, nem csak az érsebészeti beavatkozásokat, hanem akár akut baleseti ellátásokat is.

A Manninger Intézet több évtizede épült, Kunetz Zsombor a 80-as évek végén dolgozott ott. Akkor az intézmény nemzetközi szinten is kiváló színvonalúnak számított, technikailag is rendkívül jól felszerelt volt. – Tökéletes színvonalon, német precizitással szervezett, korszerű intézmény volt. A baleseti sérültek magyarországi fellegvára volt, mindenki itt kötött ki, akit valahol félrekezeltek, vagy nem tudtak ellátni, de itt megoldották. Mostanra lerohadt, és egy lepusztult közkórház alintézménye lett belőle – állapította meg az orvos.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy pontosan hány műtőssegéd hiányzik, és az sem világos, hogy a felmondások hogy történtek, a kórház számított-e rájuk. Azonnali felmondás esetén előállhat váratlan szakemberhiány, de azt nagyon meg kell indokolni. Az viszont már októberben tudható volt, hogy a Péterfy Kórház-Rendelőintézetben is akkora a szakemberhiány, hogy hatalmas táblán keresik az alkalmazottakat, műtőssegédet, szakápolót, szakácsot és villanyszerelőt is.

Kérdéseinket elküldtük a kórháznak, amint választ kapunk, új cikket írunk.