Ellenzéki képviselők szerint Matolcsy őszinteségi rohamot kapott, majd lerántotta a leplet a gazdaság valós állapotáról

Vajda Zoltán és Tordai Bence egyöntetűen állítják, hogy Matolcsy egyértelműen függetlenítette magát és az MNB-t a kormánytól.

2022. december 5., 13:21

Szerző:

Matolcsy György a mai napon függetlenítette magát és az MNB-t a kormánytól. Őszinteségi rohamában megsemmisítő kormányzati kritikát fogalmazott meg a Nemzeti Bank elnöke a mai Gazdasági bizottsági ülésen, ahol többek között kijelentette, hogy a világ 5 legsérülékenyebb országa között vagyunk; bajban van az ország, és sok szempontból saját döntéseink miatt” – írja bejegyzésében Vajda Zoltán ellenzéki országgyűlési képviselő. Vajda a posztban azt ígéri, hogy hamarosan összefoglaló videóval és a bizottsági ülés jegyzőkönyvével is alátámasztja az írottakat. 

Vajda szerint a fideszes bizottsági tagok döbbenten ülve hallgatták a jegybank elnökének szavait. Nemcsak Vajda csepegtetett információkat Matolcsy pálfordulásáról, hanem Tordai Bence is posztolt az ülést követően. „Matolcsy György megsemmisítő kritikáját adta az Orbán-kormánynak! Csak néhány idézet a jegybankelnöktől:„Magyarország válságközeli helyzetben van”, „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”, az EU-ban „hátulról a 4. termelékenységi szint”, „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után; jövőre a legmagasabb lesz – ez az a szint, amit ellenzékben elítéltünk”, „jövőre 15-18% lesz az infláció”. Ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció, utóbbi főként azért, mert „az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt” – írja Tordai az elhangzottakról. 

Tordai azt is írja, hogy Matolcsy szerint „a saját döntéseink miatt vagyunk bajban”. Tordai Bence beszámolója szerint Matolcsy azt mondta, hogy helytelen a kormány válságkezelési stratégiája, az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket, és Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt. A Párbeszéd politikusa szerint Matolcsy arról is beszélt, hogy  a kormány helytelen döntései közé tartozik az energiahatékonysági beruházások elmaradása és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiánya is. 

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.