Ellenzék: Választási büdzsét csinált magának a Fidesz

Elfogadhatatlannak tartja a 2022-es költségvetési javaslatot az Országgyűlés költségvetési bizottságának négy ellenzéki tagja. A DK és a Jobbik választási költségvetést emleget.

2021. június 3., 13:48

Szerző:

Varju László (DK), a testület elnöke arról beszélt: „25 ezer milliárd forintos bevételből több mint 28 milliárd forintot költ el a kormány” jövőre, sok esetben vállalhatatlan, elfogadhatatlan kiadásokra. Szerinte egyértelműen saját, közvetlen politikai és baráti körét támogatja a kormányoldal „a választási költségvetéssel”, megfeledkezve a társadalom és a gazdaság valódi állapotáról. Mindezzel pedig Európától leszakadó sereghajtóvá teszik az országot. Bírálta, hogy

az 1049 ellenzéki módosító indítvány egyikét sem támogatta a kormányoldal,

majd az elszalasztott lehetőségek időszakaként beszélt az elmúlt tíz esztendőről, mondván, hatalmas uniós támogatások felhasználása mellett maradtak el a strukturális reformok.

Frakciótársa, egyben a Liberálisok elnöke, Bősz Anett a meglévő társadalmi szakadékok bebetonozásának költségvetéseként beszélt az előterjesztésről, hozzátéve, hogy egy elvesztegetett évtized után rossz elosztási rendszerben gondolkodik a 2022-es büdzsé, azokat támogatva társadalompolitikai intézkedéseivel, akik „egyébként is jól elboldogulnak a világban”.

Mesterházy Attila (MSZP) a felsőoktatás versenyképességének javítását, az egészségügy megújítását, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, egy fejlett egészségipar felépítését, egy innovációs ökoszisztéma kialakítását, népesedési fordulat véghezvitelét hiányolta az elmúlt évtizedből. „Világossá vált a számunkra, hogy nincsen nemzeti vízió; sokkal inkább lopás van” – jelentette ki, hozzátéve, nem a helyreállítás vagy az újraindítás, hanem az eddig megszokott gyakorlat költségvetése a 2022-es.

Átgondolatlan, bizonytalan, elnagyolt választási költségvetésnek nevezte a jövő évit Potocskáné Körösi Anita (Jobbik), természetesnek nevezve, hogy frakciója nem támogatja a szavazáskor a jövő évi büdzsét.

(Kiemelt kép: Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitája alatt az Országgyűlés plenáris ülésén, 2020. június 10-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

Romlott a közlekedési morál, idén már többen vesztették életüket vasúti átjárós balesetben, mint tavaly egész évben – hangzott el a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) és a rendőrség közös balatoni balesetmegelőzési kampány-indító sajtótájékoztatóján, egy balatonszemesi vasúti átjáróban szombaton.