Ellenzék: Mindent megteszünk, hogy hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő

Értékelték a választások eredményeit.

2022. április 5., 13:04

Szerző:

„Április 3-án nem sikerült leváltanunk a magyar történelem legkorruptabb kormányát” – írja közleményében az ellenzéki összefogás hat pártja: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Az ellenzéki pártok közösen értékelték a választási eredményt, amelyet lesújtónak tartanak Magyarország jövőjének szempontjából.

Közleményükben kitértek arra, hogy az eredmény ellenére sokaknak hálásak lehetnek, így a szavazóknak a bizalomért, az aktivistáknak, a szavazatszámlálóknak is. „A választásokat követően kötelességünk levonni a tanulságokat is. Mivel a hat ellenzéki párt közös listával, közös jelölő szervezetként indult a választáson, ezt a munkát is közösen kell elvégeznünk” – tették hozzá.

A Telex szerint azt is kijelentették, hogy a hatpárti ellenzék tagjai már a választás másnapján összeültek, hogy kiértékeljék az eredményeket, illetve „felvázolják az előttünk álló időszak főbb feladatait és hat párt további együttműködésének kereteit”. Kiemelték: „Mindent meg fogunk tenni, hogy hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő.”

A közleményben egyébként említés szintjén sem került elő Márki-Zay Péter neve, akit Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is felelősnek tart a demoralizáló vereségért. A többi ellenzéki párt szerint azonban nem lehet egyetlen emberre kenni a felelősséget, mivel az összefogás szenvedett vereséget, nem Márki-Zay egy személyben.

Várhatóak-e lemondások, mi az ellenzéki pártok terve a jövőre nézve?

A 168 a választás másnapján felkereste külön-külön is a pártokat, azonban válasz cikkünk megjelenéséig a Párbeszédtől és a Momentumtól érkezett. 

A Párbeszéd lapunknak küldött válaszában kijelentette: „a Fidesz által kialakított politikai és választási rendszer tisztességtelen és igazságtalan, a hazugságot korlátlan erőforrással terjesztő, orosz típusú propagandagépezet jelentősen befolyásolta a voksokért vívott küzdelmet”. Ugyanakkor hangsúlyozták, a választópolgárok döntését tiszteletben kell tartani, és az azokból fakadó következményeket le kell vonni. A Párbeszéd egyúttal üdvözölte, hogy Magyarország történetének legaljasabb népszavazása érvénytelen lett.

A Párbeszéd frakciója – az elnyert egyéni, illetve listás mandátumokkal – erősebb lesz, mint a legutóbbi ciklusban, ezért elmondásuk szerint mindent meg fognak tenni, hogy ellensúlyozzák a hatalom fölényét.

„Markánsan képviseljük tovább zöld-baloldali politikánk alapvetéseit: elkötelezettek vagyunk egy igazságos, szolidáris, fenntartható ország felépítése mellett. Hisszük továbbá, hogy az előttünk álló népszavazás – a Fudan-törvény visszavonása és az álláskeresési járadék meghosszabbítása – sikeres lesz” – írták lapunknak.

A Momentumot arról is kérdeztük, várhatóak-e lemondások az elkövetkező napokban az ellenzéken belül. Erre úgy reagáltak, hogy a párt elnökségének mandátuma néhány hónap múlva amúgy is lejár, így lemondás előre láthatólag nem várható. 

„Jelenleg az újonnan a Parlamentbe került Momentum első parlamenti frakciójának felállítására koncentrálunk. A néhány hónap múlva esedékes tisztújítás jó lehetőséget ad arra, hogy a Momentum közössége véleményt mondjon a választási eredményről és a mostani elnökség munkájáról”. 

A legújabb parlamenti pártot arról is kérdeztük, egyetértenek-e Hadházy Ákos azon nyilatkozatával, hogy meg kell fontolni, hogy beüljenek-e az ellenzékiek a parlamentbe. A párt sajtóosztályától érkezett válasz ismertette, teljes mértékben egyetértenek abban Hadházy Ákossal, hogy az ellenzéki politizálást újra kell gondolni és új alapokra kell helyezni. A Momentum vezetése jelenleg is vizsgálja, hogy ennek mi a leghatékonyabb formája. Hamarosan döntés születik a mandátumok felvételével, illetve a parlamenti munkával kapcsolatban is, ezt természetesen a lehető leghamarabb a választók és a sajtó tudomására fogjuk hozni.  

Válaszlevelükben végül arra is kitértek, hogy a választás eredményeit ki kell értékelniük. „Eltűnt legalább 800 ezer ellenzéki szavazó, és erre nem csak a rendszer működése, a hatalom erőforrásfölénye vagy a kampányban elhangzó néhány, a propaganda által hazug módon kiforgatott mondat a magyarázat. Ennek az okait fel kell tárnunk és meg kell értenünk – ez a következő időszak feladata.”

(Kiemelt kép: Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésen, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)