Elkészült az Orbán-kormány terve a kórházi fertőzések csökkentésére

2018. július 6., 19:07

Szerző:

Már rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várja az egészségügyi tárca a z Orbán-kormány honlapján pénteken nyilvánosságra hozott jogszabály-tervezettől. Kásler Miklós miniszter a hét elején jelentette be, hogy munkatársaival elkészítették a kórházi fertőzések megelőzésével kapcsolatos rendeletet, a szakmai szervezetek három napot kaptak ennek véleményezésére – írja a Népszava.

A kormányrendelet tervezete szerint a jövőben az egészségügyi intézmények több olyan szakembert alkalmazhatnak, akiknek a fertőzések kockázatainak csökkentése lesz a feladatuk. A határozat előírja, hogy hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni.

 

Fotó: Pixabay

Így például, ha valaki bekerül egy kórházba, nem csak betegségével kapcsolatban kérdezik majd ki, hanem fölmérik a fertőzési kockázatait is. Például van-e valamilyen immunbetegsége, van-e a testében katéter, kellő ütemben gyógyulnak-e a sebei. A kezelése alatt folyamatosan követik, és dokumentálják majd a változásokat, nőtt vagy csökkent esetében a fertőzés kockázata.

A miniszter mellé egy tanácsadó testületet is felállítanak, ami ajánlásokat ad a miniszternek a rendszer javítására.

A Népszava úgy értesült, hogy a tervek szerint az egészségbiztosító külön címkézett összeget biztosít az intézményeknek a fertőzések megelőzésével kapcsolatos feladatokra, eszközökre, köztük fertőtlenítőszerekre.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.