Elindult a Pride, mintegy 80 településről és külföldről is érkeztek résztvevők

Egész nap tudósítani fogunk a felvonulásról.

2021. július 24., 15:25

Szerző:

Freddy Mercury "Don't stop me now" című számára indult el a Budapest Pride. Többezren gyűltek össze a Madách téren, vannak vendégek Portugáliából, Romániából is. Angolul Vlagyimir Luxuria, az Európai Parlament transznemű képviselője köszöntötte a résztvevőket. A képviselő elmondta, el fog jönni az az idő, amikor emlékezni fognak arra, hogy itt és most együtt harcoltak a szabadságért, a demokráciáért, a jogaikért, az elfogadásért.

"Tiltakozás, kritikus tömeg, büszkeség, emlékezzünk határozottan és békésen, nemet mondunk a hazugságokra, a gyűlöletre és együtt kiállunk a jogainkért, az egyenlőségért, az önazonosságunkért a szeretet és az elfogadás jegyében" - mondta a képviselő.

Idén NEM a szokásos útvonalon vonulnak: Madách tér - Astoria - Kálvin tér - Fővám tér - Szabadság híd - Szent Gellért rakpart - Döbrentei tér - Tabán. A gyülekező 14 órától volt a Madách téren, amely már fél háromkor teljesen megtelt. A pártok közül ott volt az MSZP, a Momentum, a DK, megérkezett  az Európai Parlament transznemű képviselője is, ő fog felszólalni a Tabánban.

A szervezők azt kérik, mindenki kerülje az Erzsébet híd környékét, az Andrássy, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utat a menet indulása előtt, mert ott ellentüntetők lesznek. Azt is kérik, mindenki vigyen magával mindenki (de ne üveg kulacsban, azt nem engedik be), ennivalót, naptejet, esernyőt és/vagy fejfedőt napszúrás ellen.

Itt olvashatják el, mit NEM lehet bevinni a felvonulásra és mi az a viselkedés, amiért kizárhatnak onnan valakit.

Közlekedés

A felvonulást előtt, alatt és rövid ideig utána is szünetel az autós forgalom az érintett útvonalon, és a BKK járatai is terelve közlekednek. A BKK a lezárások miatt a belvárosban közlekedőknek a kötöttpályás közösségi közlekedést, elsősorban az 1-es, 2-es és 4-es metrók, valamit a megszokottnál sűrűbben közlekedő a 4-es és 6-os villamosok igénybevételét javasolja.

Autóval

 • 13 órától várhatóan 16 óráig nem lehet behajtani a Bajcsy-Zsilinszky útra az Andrássy út és József Attila utca kereszteződésétől, majd tovább a Károly körútra, az Astoriáig.
 • 15-16 óra között – az indulás függvényében – előreláthatólag 30 percre lezárják a Károly körút, a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út és a Múzeum körút csomópontját az Astoriánál.
 • 15 órától várhatóan 16:30-ig a Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság híd szakaszra nem lehet behajtani.
 • 16 órától előreláthatólag 17:30-ig lezárják a Szent Gellért rakpartot, a Döbrentei teret és a Krisztina körút egy szakaszát.

BKV-val közlekedőknek

13 óra és várhatóan 16:30 között, a Deák Ferenc tér – Károly körút – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Vámház körút – Fővám tér – Szabadság híd lezárásának idején:

 • Az M3-as metrópótló busz két szakaszon, a Göncz Árpád városközpont és az Erzsébet tér, illetve Kőbánya-Kispest és Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között jár.
 • A 9-es busz két szakaszon, Óbuda Bogdáni út és az Erzsébet tér, illetve Kőbánya alsó vasútállomás és a Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között közlekedik.
 • Az M3-as metrópótló és a 9-es buszok két szakasza között a nagykörúti 4-es és 6-os villamosokkal lehet utazni.
 • A 72M és a 73M trolibuszok rövidített útvonalon, Zugló vasútállomás, illetve a Keleti pályaudvar és az Erzsébet tér között járnak.
 • A 100E busz 13-15 óra között rövidített útvonalon, csak a reptér és az Astoria között, 15 óra és 16:30 között csak a reptér és a Kálvin tér között jár.
 • A 83-as trolibusz 15 óra és 16:30 között rövidített útvonalon, az Orczy tér és Szabó Ervin tér (Kálvin tér) között jár.
 • A 15-ös és 115-ös buszok 15 óra és 16:30 között csak az északi végállomásaik és a Ferenciek tere között közlekednek.
 • A 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok várhatóan 16 óráig csak Budán járnak, a 48-as villamos a Döbrentei térig, a 47-es és 49-es villamosok pedig a Széll Kálmán térig közlekednek.

A menet elhaladásának idejére az Astoria, Kálvin tér és Fővám tér csomópontokat lezárják, ezért:

 • Várhatóan 15-16 óra között kb. fél óra időtartamban az M2-es metró az Astoriánál nem áll meg.
 • Várhatóan 15-16 óra között kb. fél óra időtartamban a Rákóczi úton és a Kossuth Lajos utcán közlekedő 5-ös, 7-es, 8E, 110-es, 112-es és 133E buszok az Astoriánál visszafordulnak a pesti végállomásaik felé, Buda felől pedig csak a Ferenciek teréig járnak.
 • Várhatóan 15:20 és 16:30 között kb. fél óra időtartamban az M4-es metró nem áll meg a Kálvin téren és a Fővám téren.
 • Várhatóan 15:20 és 16:30 között kb. fél óra időtartamban a 2-es villamos nem áll meg a Fővám téren.

16 óra és várhatóan 17:30 között, a Szent Gellért rakpart, a Döbrentei tér és a Krisztina körút lezárásának idején:

 • Az 5-ös, a 105-ös és a 178-as buszok módosított útvonalon, a Hegyalja úton és a Mészáros utcán át közlekednek.
 • A 7-es és a 133E buszok a Hegyalja út – Budaörsi út – Villányi út útvonalon járnak.
 • A 19-es villamos két szakaszon, a Bécsi út/Vörösvári út és a Clark Ádám tér, valamint a Szent Gellért tér és Kelenföld vasútállomás között közlekedik.
 • A 41-es villamos módosított útvonalon, az Alkotás utcán, a Széll Kálmán tér érintésével jár.
 • A 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok a dél-budai végállomásuk és a Szent Gellért tér között közlekednek.
 • Az 56A villamos csak Hűvösvölgy és a Dózsa György tér között jár.

 (Kiemelt kép: A Budapest Pride résztvevői vonulnak, Budapesten 2021. július 24-én. Fotó: Merész Márton / 168.hu)