Elfogatóparancsot adhatna ki a kormány

Nemzetközi elfogatóparancsot kellene kiadni Magyarországnak a baltás gyilkos Ramil Safarov ellen – erről Róna Péter jogász, közgazdász beszélt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

2012. szeptember 18., 21:35

Szerző:

– Fel kellene tenni a parlamentben azt a kérdést, hogy kikérte-e Azerbajdzsán Magyarország jóváhagyását ahhoz, hogy kegyelemben részesítse Ramil Safarovot. Ugyanis ha nem érkezett jóváhagyás, akkor nincs jogi alapja a kegyelemnek. Akkor viszont Safarov szökevény – vélekedett Róna.

A jogász szerint Azerbajdzsán fenntartást jegyzett be 2001-ben az Európa Tanácsnál a szerződő államoknak szóló, a kegyelem gyakorlását szabályozó 9. cikkelyhez. Eszerint, ha Azerbajdzsán kiad egy elítéltet egy országnak, mely kegyelmet kíván gyakorolni az elítélten, akkor ehhez szükséges az ő hozzájárulásuk. A nemzetközi jog szerint, amikor egy ilyen fenntartást fogalmaz meg valamely ország, akkor ugyanaz a másik szerződő felet is megilleti.

– Vizsgálja meg a kormány, hogyan lehet jóvátenni Safarov-ügyét. Ennek lehet az egyik eszköze a nemzetközi elfogatóparancs kiadása – reagált Róna szavaira Serkisian Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke.

A hivatal feljelentést tesz az ügyészségen vesztegetés és hivatali visszaélés miatt, írta a

Blikk.

10:47

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.