Egymillió kitöltetlen szóróanyaggal lepleznék le a nemzeti konzultációt

Ellenkonzultációt hirdet az Egységes Diákfront. A cél: egymillió kitöltetlen nemzeti konzultációs ív begyűjtése.

2023. november 24., 10:39

Szerző:

Egymillió embert szeretnének felmutatni, akik az oktatást preferálják a láthatatlan ellenség helyett

– nyilatkozta Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront tagja az ATV híradójának. A november 22-én indult, a Hanggal közös gyűjtéssel a diákszervezet folytatni kívánja az októberben folytatott alternatív népszavazási kampányt. Perlaki-Borsos Noel szerint minden leadott ív egy-egy támogató szavazat az oktatás ügye mellett.

„December 4-én megnyílnak a leadópontok, itt le tudják adni az emberek az összegyűjtött íveket, illetve továbbra is tudják nekünk postázni” – tette hozzá. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a kormány célja kettős: egyfelől a támogatás demonstrálása, másfelől ez is része a nyári európai parlamenti és önkormányzati választási kampánynak.

„Megy egy országjárás, mind kormánypárti, mind kormányzati szereplők gyakorlatilag az ország minden táján megjelennek, biztatják az embereket arra, hogy a nemzeti konzultációt töltsék ki” – fogalmazott Deák Dániel.

Az MSZP választmányi elnöke úgy jellemezte a nemzeti konzultációt, hogy ,„ez egy, a kormánypárt állami eszközökkel is a mi közös adófizetői pénzünkön megvalósított propagandája”. Hiller István arra is felhívta a figyelmet, hogy ráadásul a szuverenitásvédelemről szóló passzus esetében a január 10-i visszaküldési határidő jócskán elkésik, mivel a javaslat már a parlament előtt van. „Előbb történik meg az Országgyűlésben a beterjesztett törvényről a döntés, mint a konzultáció lezárása. Akkor ennek a konzultációnak legalábbis ez a pontja mégis miről konzultál ha már megvan a törvényi döntés a kérdésről?” – tette fel a kérdést Hiller.

„Majd adott esetben amikor ezek a témák felmerülnek a kampányban, akár az újságírók kérdésére fakadóan, akár úgy érzik, kutatásokból, hogy ez foglalkoztatja az embereket, akkor kell másik válaszadással élni, úgy minthogyha nem is lenne nemzeti konzultáció” – nyilatkozta Böcskei Balázs, az IDEA intézet stratégiai igazgatója.

A legutóbbi, szankciókról szóló nemzeti konzultációt 1 millió 389 ezer ember töltötte ki és küldte vissza, ami a választópolgárok mintegy 17 százaléka – emlékeztet az atv.hu.

(Kiemelt kép illusztráció: kormányzati plakátkampány 2021. júliusában nemzeti konzultáció reklámozása céljából. 2021. július 07-én. Fotó: Merész Márton)