Súlyos a helyzet, nincs hova menniük a magyar kisállatoknak

Tömegesen kerülnek az utcára a magyarok kisállatai gazdáik egyre nehezebb anyagi helyzete miatt, ráadásul megcsappant az örökbefogadó kedv is. A menhelyek 400 százalékos telítettséggel működnek országszerte. 

2022. október 13., 16:00

Szerző:

A rosszabbodó anyagi és élethelyzetre hivatkozva az elmúlt 3 hónapban tömegesen kerülnek az utcára a magyarok kisállatai – az emberek a rosszabbodó anyagi és élethelyzetükre hivatkoznak. A menhelyek telítettsége országosan 400 százalék – nyilatkozta a Népszavának a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének (MÁOSZ) megválasztott elnöke, Illés-Tóth Anna.  

Domonkos Tamás, a csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítvány elnöke is hasonló tapasztalatokról számolt be. A közelmúltban négyszer annyian fordulnak hozzájuk segítségért, mert anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyájukat. A hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesület elnöke pedig azt mondta, hogy egyre több az utcán lévő kutya, és úgy gondolja, hogy ez annak a jele, hogy a nehéz helyzetbe került háztartások így szabadulnak meg kisállataiktól. 

A Népszava cikkében megjegyzi, hogy

a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nem csak a lakossági energiaárak, a kenyér, a sajt és más termékek ára nőt drámaian, hanem az állateledeleké is: a tavaly decemberi átlagárhoz képest 130-130 százalékkal kell többet fizetniük a gazdiknak. 

Állatvédelmi szervezetek: az állatvédelmi törvények csak papíron mutatnak jól

Az állatmenhelyek vezetőivel beszélgetve a lap szomorú körképet kapott a Magyarországon a négylábú társakhoz való, olykor katasztrofális hozzáállás további súlyosbodásáról; az emberek sokszor csak tárgyaknak tekintették az állatokat eddig is, ma ez a hozzáállás még gyakoribb. Elmondásuk szerint hazánkban még mindig nem alakult ki az állattartás kellő kultúrája, „a törvényi környezet is laza,” az azonosító chip csak 2013 óta kötelező, de a gazdák még így sem tartják be mindig a szabályt. 

Több állatvédelmi szervezet vezetője is megerősítette, hogy a szigorúbb állatvédelmi törvények csak a papíron mutatnak jó, valódi hasznuk nincsen. Egyik nap átadják a mentett állatot az új gazdáknak, a következő nap már ismét az utcán van. Kimentenek egy rossz körülmények között tartott kutyát, és pár nappal később a volt tulajdonos beszerez egy másik kutyát.

Egyre kevesebben fogadnak örökbe

Mindezek mellett nem csak a kedvencükről lemondó gazdák száma növekedett ilyen drasztikusan, hanem jelentősen csökkent az örökbefogadási kedv is. A megmaradt potenciális gazdák pedig még a veterán állatvédőket is megdöbbentik.

 „Van, aki azzal állít be, hogy „ingyen kutya” kellene. Ez pedig így nem megy, a chip és a kötelező oltás 10 ezer forint körüli árát ki kell fizetni, mielőtt odaadják. Az emberek nem szívesen visznek haza fekete színű bundást; költözéskor gond nélkül hátrahagyják a jószágot; az elhunyt rokon után az örökölt ház kell, de a kutya nem” – idézte az állatvédők élményeit a Népszava.  

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock.com.)

 

 

  

 

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.