Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, több mint felük hírszerző lehet

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint 60-70 százalékuk be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz.

2022. november 1., 19:59

Szerző:

A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat. Amíg tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, addig idén október végéig számuk 62-re emelkedett.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző az RTL Híradónak azt mondta, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke a Híradónak azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Tegnap 15:14

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tegnap 09:05

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.