Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, több mint felük hírszerző lehet

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint 60-70 százalékuk be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz.

2022. november 1., 19:59

Szerző:

A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat. Amíg tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, addig idén október végéig számuk 62-re emelkedett.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző az RTL Híradónak azt mondta, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke a Híradónak azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Tegnap 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.