Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, több mint felük hírszerző lehet

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint 60-70 százalékuk be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz.

2022. november 1., 19:59

Szerző:

A Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs adatgyűjtése alapján egy év alatt 30 százalékkal nőtt az orosz diplomaták száma Magyarországon, miközben más uniós országokban egyre kevesebben vannak, mert az Ukrajna ellen indított háború kezdete óta folyamatosan utasítanak ki orosz diplomatákat. Amíg tavaly november végén 46 orosz diplomata szolgált Magyarországon, addig idén október végéig számuk 62-re emelkedett.

Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő és volt katonai hírszerző az RTL Híradónak azt mondta, a diplomaták egy része a nyilvános küldetése mellett valószínűleg hírszerzési tevékenységet is végez. Krekó Péter, a Political Capital igazgatója szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az orosz diplomaták egy része igyekszik befolyásolni az adott ország politikai légkörét.

Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke a Híradónak azt mondta, a testület következő zárt ülésén kérdezni fogja a titkosszolgálatok vezetőit az orosz diplomaták a számának gyarapodásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Október első hetében is folytatódik a nyugodt, túlnyomóan napos idő. Szerdán egy hidegfront szakadozott felhőzete vonul át az ország felett, kevés helyen lehet zápor, esetleg zivatar. A front mögött pár Celsius-fokkal visszaesik a hőmérséklet, de utána ismét melegedés kezdődik, vasárnap újra 21-26 Celsius-fok várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Vendégmunkások elleni gyűlöletkeltéssel nem lehet legyőzni a gyűlölet kormányát – így reagált Donáth Anna a Potocskáné Kőrösi Anita „félmillió ázsiai migránsmunkásról” szóló sajtótájékoztatójára.