Elindult a pótfelvételi eljárás azoknak, akiknek nem sikerült bejutni a felsőoktatásba

Július 30-tól indul a pótfelvételi eljárás, az E-felvételi rendszerben augusztus 7. éjfélig adhatják le jelentkezésüket azok, akik a július 24-ei ponthatárhúzáson egy intézménybe sem nyertek felvételt.

2024. július 30., 09:50

Szerző:

A pótfelvételi eljárás keretében régebben jellemzően önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, a 2020 óta kibővített listán évente kétezer ösztöndíjas képzést lehetett találni. Azóta átlagban kétezer diák állami térítéses, négyezer költségtérítéses formában nyert felvételt augusztusban a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire – írja az Index. Tavaly azonban a pótfelvételi során felvettek száma megduplázódott.

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a 2024. július 24-ei ponthatárok kihirdetése utáni napon ismertette, hogy idén 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Az Oktatási Hivatal közlése szerint a február 15-ei határidőig 120 990-en adták be jelentkezésüket a felsőoktatási felvételi eljárásban. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben 30 656-an nem kerültek be egy képzési helyre sem, ami csaknem azonos a tavalyi számmal. Ebből adódóan ugyanakkora eséllyel nyerhetnek felvételt a pótfelvételin jelentkezők, mint a 2023. augusztusi eljárásban részt vettek.

Tavaly a 17 456 pótfelvételiző közül 11 844-en jutottak be valamely szeptemberben induló képzésre. Azaz nagyobb eséllyel indulnak az augusztusi eljárásban jelentkezők, az elmúlt évek tapasztalatai szerint kétharmaduk felvételt nyerhet.

Ezek a pótfelvételi szabályai

Az E-felvételi oldalon azok nyújthatják be jelentkezésüket július 30. és augusztus 7. között, akik július 24-én egy felsőoktatási intézménybe sem nyertek felvételt. Csak egyetlen szakot lehet megjelölni, a szükséges dokumentumokat pedig ezzel egy időben kell feltölteni, nincs utólagos hiánypótlás.

Azoknál a szakoknál, ahol alkalmassági, gyakorlati, felvételi vizsgát írnak elő – elsősorban mesterképzéseknél –, a pótfelvételi hirdetményben jelzik annak időpontjával, külön értesítést nem küldenek az intézmények erről.

Akik a hagyományos eljárásban nem vettek részt, fontos tudniuk, hogy a hitelesítés csak ügyfélkapus regisztrációval működik. Ha a pályázó nem rendelkezik ilyennel, még van pár napja intézkedni – figyelmeztet a felvi.hu.

A pótfelvételi ponthatárok kihirdetésére augusztus utolsó napjaiban lehet számítani, tavaly 28-án volt a ponthatárhúzás. A hagyományos eljárásban is meghirdetett szakokra nem lehet kevesebb ponttal bekerülni.

Aki felvételt nyert, határozatot kap erről a rendszerben, a felsőoktatási intézménytől a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatást szeptember első napjaiban kapják meg. Jogorvoslatra a besorolási határozat kézhezvételét követő 15 napon belül van lehetőség.

Hiányszakmákban akár állami ösztöndíjas képzésre is be lehet kerülni

A felsőoktatási intézmények azokat a szakokat hirdetik meg a pótfelvételin, amiket a rendelkezésre álló kapacitásszám során a hagyományos felvételi eljárásban nem sikerült feltölteni. Alap-, osztatlan vagy mesterképzési szakokra is lehet jelentkezni, többnyire költségtérítéses formában, de sok ösztöndíjas képzést is lehet találni a rendszerben.

Azokon a szakokon, amelyek hiányszakmának számítanak, állami ösztöndíjas képzésre is bekerülehetnek a jelentkezők a pótfelvételi eljárás során. Ezek a következők: agrár-, hitéleti, műszaki, informatikai, természettudományi, tanári, valamint ápolóképzések. Önköltséges formában egyes intézményeknél a legnépszerűbb képzésekre is van lehetőség felvételt nyerni, például jogász, közgazdász vagy kommunikáció szakra. Olyan képzéseket is lehet találni, amire nem lehetett jelentkezni a hagyományos eljárás során, mivel azokat később akkreditálták. Tavaly pedagógus-, gazdaságtudományi, műszaki képzésre jutottak be legtöbben az augusztusi pótfelvételin.

A felvi.hu-n lehet böngészni a szakok között, az országban a legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment szakot költségtérítéses formában több felsőoktatási intézmény is meghirdeti, például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Az Óbudai Egyetem székesfehérvári telephelyén az Alba Regia Karon gépész és villamosmérnöki szakot is meg lehet jelölni a pótfelvételin, az előbbit a legtöbb műszaki egyetem meghirdeti államilag finanszírozott formában, és rendre nagy arányban jutnak be a képzésre augusztusban.

(Kiemelt képünk illusztráció.  Fotó: geralt via Pixabay)