A Tokaj–Hegyalja Egyetem rektorát három hónap után felmentették

A Tokaj–Hegyalja Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma megszüntette dr. Horváth Ágnes rektori megbízását. Hamarosan pályázatot írnak ki az intézmény vezetői tisztségének betöltésére, addig dr. Toma Kornélia rektorhelyettes látja el a feladatokat.

2023. augusztus 5., 15:09

Szerző:

A boon.hu emlékeztet, hogy Horváthot májusban nevezte ki három évre a kuratórium. Az egyetem szenátusa Fiath Attila pályázatát támogatta, a kuratórium 3:2 arányban döntött Horváth mellett.

Ezután az öttagú testületből ketten is távoztak, többek között az elnök, Stumpf István, aki a lemondásának indoklásában azt írta: „A pályázatok alapos tanulmányozását követően – a megbízott rektor eddigi tevékenységének ismeretében, valamint a szenátus véleményével összhangban – Fiath Attila személyében új rektort láttam volna kívánatosnak az egyetem élén” – írta Stumpf, aki szerint jelöltje „a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviseletével” vitte volna közelebb az intézményt merész céljai felé.

Stumpf – aki az első Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalát vezette miniszterként és aki 2010-2019 között az Alkotmánybíróság tagja volt – az egyetemi autonómia megsértése miatt aggódott. A másik távozó kuratóriumi tag, Herbst Árpád azt írta: „a kuratórium döntését azért is aggályosnak tartom, mert sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot”.

 

 

 

 

15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.