Egy magáncég védi a közmédia épületét, de állítják, ők csak kint biztosítják a rendet

2018. december 17., 12:32

Szerző:

A WINI SECURITY Vagyonvédelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság táblái láthatóak a közmédia Kunigunda utcai székházánál, ebből pedig arra lehet következtetni: ez az a biztonsági szolgálat, amely fegyveres védelmet lát el az állami média területén.

A budapesti székhelyű WINI Security Kft. saját honlapján hirdeti: „A tulajdonosok folyamatos és határozott törekvése, hogy a WINI Security Kft. átlagos piaci árakon nyújtson az átlagosnál magasabb színvonalú, minőségi szolgáltatást a megbízóinak."

Azt is írják továbbá, hogy alapelveik: 

  • „A vonatkozó jogszabályok betartása 
  • A vevői igények maximális kielégítése
  • A korrekt üzleti magatartás, a kölcsönös bizalom megőrzése
  • A kompromisszumok nélküli minőség
  • A teljes körű vagyonvédelmi szolgáltatás
  • A WINI Security Kft. célkitűzése egy mondatban is megfogalmazható: Ár-érték arányban a legjobb"

Érdekes ugyanakkor, hogy a WINI Security az Opten céginformáció adatbázisa szerint egy színtiszta magánvállalkozás, tulajdonosai Fehérvári János István, Láng Rudolf és Nagy János. Noha ettől még igaz lehet, amit az Index ír, miszerint a Belügyminisztériumból, az Alkotmányvédelmi Hivatalból, a Honvédelmi Minisztériumból és a Katasztrófavédelemből jövő utasításokat kötelesek végrehajtani az MTVA biztonságát ellátó fegyveres őrök. A portál szerint az MTVA-n belül dolgozó fegyveres őrök két jogszabály alapján járhatnak el; az egyik a fegyveres biztonsági őrségről szóló 1997-es törvény, a másik egy hasonló, 1998-as rendelet.

Csakhogy egyelőre semmiféle rendkívüli helyzet nem indokolt ilyen állami, azaz hatósági beavatkozást, hiszen a közmédia adása jelenleg is zavartalanul folyik, így „közintézmény működésének aránytalan akadályoztatása" nem állhat fenn.

Miután pedig a biztonsági szolgálat nem engedte be a Kunigunda úti székházba a kihívott rendőröket sem, aligha beszélhetünk a fegyveres szervek beavatkozásáról. Így viszont erre a magáncégre is a vagyonőrök jogait és kötelességeit rendező 2005-ös jogszabály vonatkozna.

FRISSÍTÉS!

Ugyanakkor a WINI Security Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ők csak a beléptetőkapuknál látnak el biztonsági feladatokat, az MTVA épületén belül a saját fegyveres biztonsági őrzésről szóló szabályok alapján, az állami cégeknél és közhivataloknál alakítható csoportok, azaz az állami média saját biztonsági szolgálatához tartozó munkavállalók látják el az őrzést. Ők voltak azok, akik kidobták Hadházy Ákos és Szél Bernadett képviselőket, továbbá fizikailag inzultálták Varju László DK-s képviselőt.

Mindezek alapján továbbra is fennáll, amit Nehéz-Posony Márton jogi helyzetelemzése alapján írtunk:

az állami média által alkalmazott vagyonőrök hivatalos személy elleni erőszakot és hivatali visszaélést is elkövethettek, a rendőrség akadályoztatásával pedig még súlyosabb bűncselekményeket. Nincs ugyanis arra vonatkozó jogszabály, amely alapján ezek a fegyveres őrzők hivatalos személynek minősülnek, főként olyannak, aki adott esetben többet engedhet meg magának, mint egy rendőr.