Van, hogy egy órán belül sem érkezik ki a mentő egy közterületen fekvő beteghez Budapesten

2019. október 3., 08:54

Szerző:

Rosszul szervezett a mentőellátás Budapesten, előfordul, hogy egy órán belül sem tud a mentésirányító mentőautót küldeni Budapest belterületére – írja a 444-en Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő.

A portál egy olyan videót osztott meg, amelyen egy járókelő mentőt próbált hívni egy újpesti közterületen fekvő beteghez. Az nem derül ki, hogy a beteg részeg, vagy más egészségügyi problémája van-e. A bejelentő felhívta a mentőszolgálatot azzal, hogy a Pozsonyi úton fekszik a földön egy ember, aki nincs magánál. Némi kérdezz-felelek után a mentésirányító azt mondta a bejelentőnek, hogy 

„Jó, majd megnézzük”.

A telefonáló jelezte, hogy ő nem orvos, kérte, hogy a mentősök segítsenek a férfin. A mentésirányító közölte, hogy megy majd mentő, de nem tudja, hogy mikor, mert minden egység le van foglalva.

Leszögezte, hogy 20 percen belül biztosan nem ér ki, inkább egy órát mondana. 

 

A 444 emlékeztet arra, hogy az európai standard kiérkezési idő tizenöt perc, ami azt jelenti, hogy a bejelentéstől számított tizenöt percen belül a helyszínre érkezik a mentő. Sok nagyvárosban, már ez a tizenöt perc hét-nyolc percre redukálódott, míg ugyanez a kiérkezési idő Budapesten nem csökkent, hanem nőtt.

Tavaly jelent meg az Országos Mentőszolgálatról egy beszámoló, amely szerint míg 2010-ben 77,6 százalékban ért ki a mentő 15 percen belül a helyszínre, addig 2017-ben már csak 64,9 százalékban. A portál szerint ez azóta tovább romolhatott.

Ennek egyik oka az, hogy minden bejelentésre szakmai válogatás és besorolás nélkül az OMSZ megpróbál mentőautót küldeni. Ahogy a hanganyag is mutatja, a mentésirányító kezében nincs egy olyan kikérdezési protokoll, amely alapján eldöntheti, hogy milyen típusú és felszereltségű mentőautóra van szükség, vagy egyáltalán szükséges-e mentőautót küldeni a bejelentésre. Annak ellenére, hogy rengeteg olyan hívás érkezik, amely nem mentési kompetencia.

Miközben napi rendszerességgel vidékről rendelnek fel szervezett formában komplett mentőautókat, személyzettel a budapesti ellátás kisegítésére, mégsem elég hatékony a rendszer. Ezt mutatja az a februári eset, amikor a Nyugati aluljáróban az irányítás és a rendszer alapvető hiányosságai miatt meghalt egy 17 éves fiú, akihez a 3 percre levő mentőállomásról 25 perc alatt ért ki a mentő.

UPDATE

Lapszemlénk megjelenés után az Országos Mentőszolgálattól a következő közleményt kaptuk:

„A cikkükben hivatkozott blogbejegyzés szerzőjének (az egészségügy vélt, vagy valós hibáit kereső önjelölt szakértőnek) ezúttal hosszú hónapokba telt, amíg ismét talált egy általa talán botránykeltésre alkalmasnak látszó történetet. A felvételen egy „diszpécser" téves felvilágosítást adott, amikor azt mondta, hogy Magyarországon 10 millió lakosra 70 mentőautó jut. A valóságban (ahogy egyébként azt az írás szerzője is bizonyára tudja) ez a szám több mint tízszeres, pontosan 788 mentőegység. A sürgős esetekhez történő kiérkezési idő az elmúlt időszakban folyamatosan rövidült, vagyis az életmentésben a mentők egyre gyorsabbak, a sikeres újraélesztések száma két és fél év alatt megduplázódott.

A konkrét esetben – amely még szeptember elején történt – mentőegység 15 percen belül a megadott címre érkezett, azonban ekkor az ittas férfi felkelt, és önkényesen eltávozott.

Kérjük a tisztelt szerkesztőséget, hogy a fentieket osszák meg olvasóikkal és ne adjanak teret olyan valótlan és félrevezető tartalmaknak, melyek alaptalanul ingathatják meg a lakosság mentőellátásba vetett bizalmát.”

A Hősök terén rendezett tüntetés vezetőjét azért büntették meg, mert a hatályos szabályok ellenére szervezett gyülekezést. A februári végi megmozduláson körülbelül ezer ember vett részt, többségük maszkot sem viselt.