Elmaradt a béremelés, sztrájktárgyalást kezdeményeznek az egészségügyi dolgozók

A beígért január helyett csak júliusban jöhetne részleges béremelés, az egészségügyi dolgozók szakszervezete szerint ez nem elég, sztárjktárgyalás lesz.

2023. január 22., 19:24

Szerző:

Az előre bejelentett január helyett csak júniusban kaphatnak majd béremelést az egészségügyi szakdolgozók, az előre bejelentett, kétlépcsős emelésig pedig a kormány 2024 márciusig várna. A 24.hu szerint a szakdolgozók szakszervezetei a kialakult helyzet és a be nem tartott határidők miatt a sztrájktárgyalások megkezdésén gondolkoznak a szektorban.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke a lappal közölte, a béremelés eleve az infláció mértékétől messze elmaradó, 12 százalékos mértékű lenne, a korábban megkötött, kétlépcsős béremelési megállapodás, amely szerint pedig a megadott időpontig az orvosok megemelt fizetésének 37 százaléka mint minimumösszeg lenne a szakdolgozók bére, pedig egy 2022-es rendelet szerint beláthatatlan időre, 2024 márciusra módosult. 

A törvény szerint a sztrájktárgyalást a kormánnyal való megegyezés alapján lehet folytatni, és a sztrájk ideje alatt is elégséges szolgáltatást kellene biztosítani az egészségügyben. A FESZ elnöke szerint ez egyre kevésbé megoldható, ugyanis van már olyan hely, ahol a törvényes elégséges szolgáltatáshoz jelenleg, sztrájk nélkül is alig van ember, olyan nagy a munkaerőhiány.

Tiltkakozásra, sztrájkra a szakszervezet akkor szánja el magát, ha a tagok 10 százaléka, előzetes felmérésben jelzi, ezekhez csatlakozna.

Soós Adrianna szerint további probléma, hogy a FESZ-tagok negyede még mindig nincs tudatában annak, hogy januárra nem fog megérkezni a béremelés, ráadásul az eddig megkérdezett szakdolgozók 30 százaléka inkább más munkahelyet keresne Magyarországon, vagy külfödön.

(Kiemelt kép: A Kanizsai Dorottya Kórház szülészeti osztályán egy nővér sétál a folyosón Nagykanizsán 2013. január 11-én. MTI Fotó: Varga György)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.