Jól ossza be – ennyi egészségben eltöltött évre számíthat a magyar

A várható egészséges évek számát tekintve az unió középmezőnyébe tartozunk.

2022. június 17., 15:31

Szerző:

Egy 2020-ban született magyar fiúgyerek átlagosan csaknem 62, egy lány pedig 63,5 egészségben eltöltött évre számíthat az életében – derül ki az Eurostat friss adataiból, amit a G7 szemlézett.

Magyarország az uniós országok között a születéskor várható egészséges évek száma alapján az unió középmezőnyébe tartozik. Uniós átlagban a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek száma 2020-ban a férfiak esetében 63,5 év, nők esetében 64,5 év volt, tehát a magyar férfiak és nők is valamennyivel rövidebb egészséges életre számíthatnak születéskor, mint egy átlagos EU-állampolgár.

Az EU-ban a nők születéskor várható élettartama 2020-ban átlagosan 5,7 évvel hosszabb volt, mint a férfiaké (83,2 év és 77,5 év). Az Eurostat közleménye szerint az egészségben eltöltött életévek a nők esetében a várható teljes élettartam 78 százalékát, a férfiak esetében pedig 82 százalékát teszik ki. Tehát a férfiak az átlagosan rövidebb életük nagyobb részét élik le egészségesen.

Az EU tagállamai közül 2020-ban Svédországban, Olaszországban és Máltán számíthattak a legtöbb egészséges évre a férfiak és a nők is. A legkevesebb egészségben töltött évre a nők Lettországban, Finnországban és Szlovákiában, a férfiak Lettországban, Litvániában és Észtországban számíthattak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu)