Edinburghbe ért II. Erzsébet koporsója, közszemlén búcsúzhatnak el tőle

A skót fővárosba ért a néhai uralkodó, II. Erzsébet koporsóját a skóciai, balmorali kastélyból. Edinburghben ravatalát közszemlére teszik, és bárki végső búcsút vehet az uralkodótól.

2022. szeptember 12., 09:24

Szerző:

Balmoralból az edinburghi Holryoodhouse kastélyba érkezett hétfőn II. Erzsébet koporsója. Az edinburghi katedrálisban tartott gyászmisét megelőző menetet III. Károly király és a királyi család skót fővárosban érkező tagjai kísérik majd, ezek után pedig a Royal Mile-on található St. Giles katedrálisban a város közönsége búcsút vehet a királynőtől.

A skóciai események megelőzik a királynő koporsójának közszemlére tételét, amelyre szerdán, magyar idő szerint este 6 órakor kerül majd sor a londoni Westminster Hallban. Ide bárki bemehet előzetes regisztráció után, egészen szeptember 19-ig, hogy II. Erzsébet koporsója előtt tiszteletét lerója.

Edinburghben ezzel szemben 24 óra áll majd a közönség rendelkezésére, hogy tisztelegjen a volt uralkodó előtt.

A brit lapok címlapon hétfő reggel ugyanazzal a fotóval jelentek meg, ezen a Holyroodhouse-ba érkező koporsót vivő díszegyenruhás katonák az Egyesült Királyság sokszínűségét is hivatottak szimbolizálni.

A királynő halála utáni 3. nap (D+3) várható eseményeit a Guardian gyűjtötte csokorba, itt.

(Kiemelt kép: Lépésben halad végig II. Erzsébet koporsója a Royal Mile-on Edinburghben, miközben az utcáról ezrek nézik 2022. szeptember 12-én. Fotó: Jamie Williamson / POOL / AFP)

Tartozásának rendezését és Európai Parlamenti mandátumának visszaadását követeli az MSZP Ujhelyi Istvántól az MSZP, aki vasárnap jelentette be, hogy kilép a pártból.