Édes demokrácia
Raj Ráchel, a nemzetközileg is elismert tortatervező a hazai süteményművészet megújítója. Konyhájában a hagyományos és a modern cukrászat módszereit egyesíti. Workshopjain bárki elsajátíthatja a gasztronómiai alkotások alapjait. És rádöbbenhet arra is: egy tortában sokszor több szeretet van, mint ezer édes szóban. SÁNDOR ZSUZSANNA írása.
Tán sosem volt olyan sikerem a szerkesztőségben, mint amikor beállítottam egy saját készítésű csokoládétortával. Öröm volt látni, ahogy a kollégák hitetlenkedve csodálják eddig rejtett konyhaművészetem remekét. Fotózkodtunk is a „rövid életű” alkotásom előtt, amelyet aztán, morzsát sem hagyva, elpusztítottunk.
A tortát valójában Raj Ráchel cukrászdájában sütötték, én csupán feldíszítettem. A neves tortatervező workshopján bárki elsajátíthatja a marcipánművészet alapjait. És jóval többet is annál.
Rácheltől mindenekelőtt megtanulhatjuk: a torta nem csupán torta. Inkább modern képzőművészeti ág: a marcipán éppúgy formálható, mint a gyurma vagy az agyag, és ételfestékkel színezhető. Mindaz, amit szavakkal nehéz kifejezni, a torták nyelvén megosztható bárkivel.
Készíts egy tortát, s megmondom, ki vagy – akár mottója is lehetne Raj Ráchel önismereti tortakurzusainak.
Veres Pálné utcai cukrászdájában úgy tízen gyűltünk össze. Az összetolt asztalokon ecsetek, kések, nyújtófák vártak minket. Különféle tégelyekben porcukor s a cukrászat egyéb titokzatos kellékei. Minden amatőr „művésztanonc” egy-egy négyszögletes alaptortát kapott, a díszítéséhez pedig megannyi színes marcipánt.
– Ki az, aki még sosem dolgozott marcipánnal? – kérdezte Ráchel.
Rögtön jelentkeztem.
– Ki az, aki kétbalkezesnek gondolja magát?
Újra feltettem a kezem – derűs entrée-val alapozva a hangulatot.
Ráchel megnyugtatott mindenkit, ide nem kell sem kézügyesség, sem előképzettség. Legfeljebb képzelőerő. Minden torta, amit elkészítünk, csakis ránk jellemző. Éppen attól szépek, hogy különböznek.
Irigylésre méltó édes demokrácia.
– Rajzoljatok vázlatokat, engedjétek el a fantáziátokat! – biztatott ifjú mesterünk.
Ihletcsalogatónak pohár pezsgővel is koccintottunk. Aztán csak ámultam. Az egyik hölgy marcipánból kézilabdapályát épített a tortája tetejére: „Ez a férjem kedvenc sportja. Neki viszem haza” – mondta. Egy nagymama apró bárkát fabrikált evezőlapátokkal. Mesélte, unokája igazi csónakot kap születésnapjára. Ez lesz mellé a desszert.
– Te mit szeretnél csinálni? – fordult felém Ráchel.
Sóhajtva vettem elő a 168 Óra egyik példányát.
– Marcipáncímlapot terveznék a szerkesztőségnek...
Segélykérően néztem a fotósunkra, de ő elbújt a fényképezőgépe mögé. Ott maradtam a nyakamba szakadt tortafeladattal. Aztán – a pezsgő tette-e vagy Ráchel bátorítása, nem tudom – a címlaptervem átalakult. Tortámra egy bohóc került égnek álló lila hajjal, mellette kókuszos hótakaróban fenyőág és piros-fehér marcipánból a 168 órás logó.
Ráchel remek pedagógus. Mindenben segített, de kritizált is. Cseppet sem bántóan. A tortámról félig lefolyt marcipánlogót lebontatta velem, az összevissza álló tűleveleket is újrarendezgethettem. A kreatív tréningjén az igényesség is tananyag. Türelem és koncentráció is kell a tortaművészethez.
És a közélet viharaitól megtépázott újságíró rájött arra: nincs is jobb béketerápia, mint apró zöld marcipánleveleket illesztgetni, s a fűszeres sütemények illatában játszadozni, mint egy felnőtt gyerek.
Raj Ráchel egész pályája azt példázza, miként lehet a sablonokon túllépni. Már a megjelenése sem átlagos: mintha egy divatlapból lépett volna elő. A stílus számára nemcsak a sütemények világában fontos, hanem az élet minden területén.
Pedagógiai érzékét volt kitől örökölnie. Édesapja a három éve elhunyt neves szabadelvű rabbi, Raj Tamás. Édesanyja, Pataki Mária klasszika-filológus a sütés-főzés tudományában is jeleskedett. Könyvet írt a zsidó konyha kultúrtörténetéről, és különleges receptjeit lányának is megtanította. Meg azt is: egy tortában sokszor több szeretet van, mint ezer édes szóban.
Ráchelnek mindig is az édesanyja volt a példaképe: egy nő legyen üzletasszony, feleség és anya egyszerre. Az istenhit és a családi élet örömeit semmi nem fejezi ki szebben, mint a terített asztal. A zsidó hagyományok őrzése jól összefért a modern lány életérzéseivel. Ráchel a Fazekas Mihály Gimnáziumba járt, majd a Radnótiba, őt nem nevelték otthon szigorú vallási dogmák szerint. Divattervezőnek készült. Édesapja ebben is támogatta, mert úgy gondolta, a ruhák megformálása is Istennek tetsző.
Ráchel divattervező-iskolát végzett. Később mégis úgy döntött: stílusérzékét inkább tortatervezőként kamatoztatja. A cake designer Nyugaton régóta elismert szakma: nálunk a cukrászat új irányzatát Ráchel teremtette meg.
Édesanyja vezette a Noé cukrászdát a Wesselényi utcában saját házi süteményeivel. Lánya idővel átvette tőle az üzletet, majd 2002-ben megnyitották a Veres Pálné utcai tortaszalonjukat. Elindították a torta.hu internetes oldalt. Az egyedi esküvői különlegességektől a marcipán űrhajóig nincs olyan megrendelői kívánság, amit Ráchel ne teljesítene.
Mivel édesapja súlyos cukorbeteg volt, Ráchel megtanulta a diabetikus finomságok fortélyait is. Szaharin helyett fruktózzal készült a rabbi kedvenc citromfagylaltja. A tortaszalonban a diétás édességekhez ma is a legjobb természetes alapanyagokat használják.
Egy munkamániás nő, aki a zsidó tradíciókhoz is ragaszkodik – nehéz kombináció a családtervezésben. De Ráchel megtalálta a párját: Maloschik Miklós üzletember a magánéletben és a munkában is társa lett. Együtt vezetik a cukrászdákat s az internetes vállalkozást is: férje támogatásával Ráchel a kreatív tortatervezésben is kiteljesedhetett. Idén megnyitották a Kabbala cukrászdát a Hollán Ernő utcában, s nemrég negyedik üzletüket a Váci utcában. Egyébként az Újlipótvárosban élnek két kisfiukkal, Leóval és Natannal. Egy nap talán majd ők veszik át a családi „tortabirodalmat”.
Ráchelt gyakran kérik cégek is, tartson csapatépítő tréningeket. Komoly hivatalnokok, meglett férfiak is jönnek hozzá marcipánt gyúrni, süteményeket formázni. A tortakreátor két éve a Szépművészeti Múzeum nemzetközi dizájntalálkozójára életnagyságú női alakot formált piskótából. Tavaly világrekordot állított fel. Ráchel férjének ötlete volt, hogy készítsék el a világ legnagyobb flódniját. A Sziget-fesztiválon valósult meg az ezerhatszáz darabból álló gigantikus mű. A flódnik egymásra állítva a Parlament tetejéig értek volna.
A média is fölfigyelt a sztártervezőre. A TV Paprika Ráchel asztala címmel indított ismeretterjesztő sorozatot, amelyben Raj Ráchel bemutatta a nézőknek kedvenc piacait, benézhettünk vele kóser boltokba, elkészített egy szokásos péntek esti zsidó menüt, közben elmagyarázta a zsidó ünnepek történetét.
A rabbi édesapa szellemi örökségét viszi tovább a lánya. Annak idején Raj Tamással közösen írták meg az Amit tudni kell a zsidóságról című könyvüket, amelyben gyerekeknek játékosan beszélték el a vallás alapjait. Ma Ráchel két kisfia is ebből tanulja a meseszerű bibliai történeteket, s azt is: csakis szívből érdemes bármit alkotni.
Raj Ráchel tortakurzusán is talán ez a legfontosabb üzenet: az élet legapróbb dolgaiban is megtalálható a szépség, ha elég nyitottak és figyelmesek vagyunk észrevenni.