Eddig ennyi kamaszt oltottak be az oltási akció keretében

Előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül bárki megteheti. 

2021. november 30., 20:41

Szerző:

Az oltási akció kezdete óta már 15 ezer 12–17 év közötti fiatal oltását kérték a szülők, közülük 11 ezren az első oltásra érkeztek, közel ezren pedig a megerősítő harmadik oltást vették fel – írja az MTI.

Amennyiben a szülő szeretné 12 és 17 év közötti gyermekét beoltatni, megteheti a most zajló oltási akcióhéten is akár előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül. Ehhez szükség van a szülői hozzájáruló nyilatkozatra is, amelyet a központi tájékoztató oldalon le lehet tölteni.

A közleményben kiemelték, hogy a 18 év alatti korosztályban is lehetséges a harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni.

  • A 16–17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 57 százalékos.
  • A 12–15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, átoltottságuk 38 százalékos.

A kamaszok oltására a tanév elején célzott oltási akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani. 

Szintén a Pfizer-vakcinát fogják alkalmazni Magyarországon a 5 és 11 év közöttiek oltására is. Az első, gyermekek oltására való vakcinaszállítmány várhatóan december 21-én érkezik Magyarországra.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt héten jelentette be, hogy engedélyezi az 5–11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával.

„A gyermekek oltásának előkészítését megkezdte az Oltási munkacsoport, a tudnivalókról időben tájékoztatást kapnak a szülők”

– olvasható a közleményben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Pethő György szülész-nőgyógyász főorvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 17-én. Fotó: MTI / Balázs Attila)